Guvernul va discuta proiectul de rectificare bugetară: Majorarea salariilor și acordarea de subvenții agricultorilor, incluse în plan

Guvernul va discuta proiectul de rectificare bugetară: Majorarea salariilor și acordarea de subvenții agricultorilor, incluse în plan
Foto: business24.ro

Guvernul discută joi proiectul de rectificare bugetară. Acesta prevede modificarea deficitului bugetar de la 1,9 % la 2,25 % din PIB.

Potrivit premierului Victor Ponta, cei mai multi bani vor fi alocați pentru rambursările de pensii și pentru plata însoțitorilor persoanelor cu handicap. O altă prioritate ar fi și achitarea datoriilor pe care autorităţile le au la diverşi furnizori, potrivit Mediafax.

De asemenea, 500 milioane lei vor fi alocați pentru plata arieratelor către firme și 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii. Alte 100 de milioane lei vor fi acordate pentru plata însoțitorilor persoanelor cu dizabilități.

Vor fi acordate subvenții pentru crescătorii de păsări și porci, până la sfârșitul anului, precum și ajutorul pentru circa 558.000 de cultivatori de terenuri, cu suprafețe între 1 și 10 hectare, afectați de secetă, mai informează sursa citată.

Guvernul va asigura totodata 46 milioane lei pentru plata burselor pentru doctoranzi. Exista și resurse pentru majorarea salariilor bugetarilor, restituirea sumelor reținute ilegal pensionarilor precum și pentru asigurarea cofinanțării proiectelor din fonduri europene.

Ponta a precizat totodata că s-a găsit o solutie și în privința taxei claw-back aplicată producătorilor de medicamente.