O salată uşoară de vară ne pică greu la buzunar, deşi suntem în plin sezon al legumelor, roşiiile, castraveţii şi ardeii sunt şi de patru ori mai scumpe decât în urmă cu o lună.
Producătorii dau vina pe căldura care a grăbit coacerea şi spun că scumpirile vor continua: recoltele de toamnă ar putea fi compromise din cauza secetei.
Kilogramul de tomate la producător costa 1,5 lei, cu doar o lună în urmă. Acum însă, preţul a crescut şi de patru ori. La tarabă, kilogramul depăşeşte 10 lei, deşi suntem în plină vară.
„Au crescut în funcţie de cerinţă. Nu prea sunt produse, trebuie să scoatem noi cât de cât investiţia”, Călinoiu Cleopatra, producător.
Cleopatra Călinoiu are, în judeţul Dâmboviţa, 1.500 de metri pătraţi cu solarii unde cultivă roşii, ardei, fasole şi castraveţi. A recoltat mai devreme în acest an, iar acum marfa e pe sfârşite. Aşa că a mai mărit din preţuri.
„Soiul ăsta de roşii cam la acelaşi preţ l-am ţinut. Am mai crescut preţurile la castraveţi”, a spus Călinoiu Cleopatra, comerciant, citată de Observator. Întrebată dacă merită tot efortul și dacă își scoate investiția, femeia a spus: „Scoatem şi nu scoatem. Din agricultură nu te îmbogăţeşti. Cât de cât să trăim”.
În unele pieţe, kilogramul de roşii ajunge şi la 15 lei. Atât costă şi ardeii, iar castraveţii se vând cu 12 lei. Pentru un kilogram de dovlecei, clienţii plătesc 10 lei, iar salata verde e 8 lei. Fasolea a ajuns 23 de lei pe kilogram.