În plină pandemie, apartamentele s-au scumpit din nou. Cât costă în medie, metrul pătrat în cele mai importante orașe ale țării

În plină pandemie, apartamentele s-au scumpit din nou. Cât costă în medie, metrul pătrat în cele mai importante orașe ale țării

Prețurile au continuat să crească în domeniul imobiliar, în ciuda pandemiei de COVID-19. Astfel, tarifeleapartamentelor s-au majorat cu 2,4% în luna octombrie a anului în curs, față de septembrie, în marile orașe ale României.

Creșterea vine după ce prețurile la apartamente au scăzut în septembrie, cu 0,9% față de luna august. Astfel, în momentul de față, prețul mediu al unui metru pătrat util într-unapartament de bloc este, la nivel național, 1.335 de euro. În luna septembrie, prețul era de 1.304 euro.

În București, prețul pentru un metru pătrat util la apartamente este de 1.367 de euro pe metrul pătrat util. În Brașov, prețurile au crescut la 1.217euro pe meturl pătrat, iar în Cluj-Napoca au urcat la 1.826 de euro. În Constanța, metrul pătrat util al unui apartament la bloc este în medie 1.244 de euro, în Timișoara prețul mediu este de 1.289 de euro,iar la Iași1.063 de euro, transmite Imobiliare.ro.

Țeapă legală celebră în domeniul imobiliar

Populația municipiului București crește de la an la an. În speranța unui trai mai bun, familii tinere și studenți se mută în Capitală, în zonele limitrofe și în comunele din Ilfov. Chiajna, Popești-Leordeni, Bragadiru, Pantelimon și Cernica se numără printre comunele care au cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii 5 ani. S-a construit enorm, multe blocuri noi cu apartamente care au atras ca un magnet proprietari.

Majoritatea își achiziționează imobilele prin intermediul unor credite. Se îndatorează pe 15-30 de ani, însă în scurt timp ajung să regrete, după ce primesc niște nefericite informări intempestive din partea dezvoltatorului imobiliar.

Spoturile publicitare, broșurile, machetele, randările, prețurile scăzute și promisiunile agenților imobiliari sunt destul de convingătoare. Potențialilor clienți li se promite în complex pază, piscină, teren de joacă pentru copii, locuri de parcare de cumpărat și de închiriat, spațiu verde pentru picnic. La un moment dat, după ce dezvoltatorul vinde toate imobilele, încearcă să fructifice la maximum potențialul, din punct de vedere economic. Cele menționate există, însă treptat, încep să dispară, iar în momentul în care ansamblul este „sold out”, calculele sunt deja făcute din partea antreprenorului, iar locatarii îi acuză pe aceștia că le-au „tras țeapă”.

Practic, zonele de agrement promise se desființează, pentru ca dezvoltatorul să-și construiască alte blocuri. Dacă primăria construiește în zonă un parc cu locuri de parcare, dezvoltatorul transformă locurile de parcare din cadrul complexului în timp record din „închiriabile”, în „vandabile”.

Citește mai mult aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`