În şcolile profesionale bate vântul. Puțini tineri mai vor să înveţe o meserie și aleg, în schimb, să fie șomeri cu diplomă de facultate

În şcolile profesionale bate vântul. Puțini tineri mai vor să înveţe o meserie și aleg, în schimb, să fie șomeri cu diplomă de facultate
Foto: adevarul.ro

Dacă în urmă cu câţiva ani şcolile de meserii erau la mare căutare, astăzi puţini tineri de la noi mai vor să înveţe o meserie. Deşi absolvirea unei şcoli profesionale le-ar oferi o şansă mai mare de a avea un loc de muncă, nu de puţine ori, părinţii preferă ca tinerii să aibă diplome de facultate şi să ajungă şomeri.

În şcolile profesionale bate vântul. Asta, cu toate că tinerii care au astfel de studii au un venit garantat şi chiar peste medie. Puţini sunt cei care mai vor să fie cizmari, croitori, sudori, arată B1 TV.

Dacă la începutul anilor 2000, pe băncile şcolilor de meserii erau aproape 300.000 de tineri, 14 ani mai târziu, doar un sfert mai călcau pragul unor astfel de unităţi de învăţământ.

Cei care se mai gândesc că "meseria este brăţară de aur" sunt tinerii care aleg siguranţa unui loc de muncă la finalul studiilor. Merg la şcolile pe care marile companii le sponsorizează ca să aibă forţă de muncă.

La Colegiul Tehnic din Braşov, de exemplu, numai 28 de elevi se pregătesc pentru a lucra la fabrica de elicoptere de la Ghimbav. În condiţiile în care sunt sute de companii care aşteaptă oameni care să muncească.

La Combinatul Siderurgic din Galaţi nu se înghesuie nimeni să lucreze, deşi salariile sunt bune, şi angajatorul oferă şi cazare.

Alte companii mari fac parteneriate cu şcoli şi îşi pregătesc viitorii angajaţi direct la locul de muncă. Însă cu greu mai găsesc oameni în piaţă.

Dispariţia aproape totală a şcolilor profesionale ţine, în primul rând, de subfinanţarea sistemului de educaţie. Dar şi de abandonul şcolar care, în ţara noastră, reprezintă 19% faţă de media europeană, care ajunge la 11%

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`