Industria prelucrătoare din Germania e în scădere pentru a treia lună consecutiv. Nu mai sunt comenzi

Industria prelucrătoare din Germania e în scădere pentru a treia lună consecutiv. Nu mai sunt comenzi
sursă foto: YT

Activitatea manufacturieră din Germania s-a contractat pentru a treia lună consecutiv în septembrie, afectată de o scădere tot mai accentuată a comenzilor noi, în timp ce scumpirea energiei a tras un semnal de alarmă cu privire la perspectivele de afaceri, potrivit unui sondaj publicat luni, citat de Reuters.

Clienții fie amână, fie anulează comenzile

Indicele final PMI (Purchasing Managers’ Index) al S&P Global pentru industria prelucrătoare, care reprezintă aproximativ o cincime din economia Germaniei, a scăzut la 47,8, cel mai scăzut nivel din iunie 2020 și în scădere de la 49,1 în august. Citirile sub pragul de 50 indică o contracție a activității.

Un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor indicase o citire de 48,3 în septembrie.
Un indice al comenzilor noi a scăzut de la 40,9 la 39,1, ceea ce indică faptul că prețurile în creștere și deteriorarea perspectivelor economice au determinat un număr tot mai mare de clienți fie să amâne, fie să anuleze comenzile.

Phil Smith, director asociat economic la S&P Global Market Intelligence, a declarat că „scumpirea costurilor energiei, care a determinat deja unele întreprinderi să reducă producția, a provocat semnale de alarmă, așteptările producătorilor privind producția viitoare fiind în scădere în septembrie, după închiderea gazoductului Nord Stream 1.”

Conducta Nord Stream 1, condusă de Gazprom, a fost oprită pe 31 august pentru ceea ce Gazprom a declarat că vor fi trei zile de lucrări de reparații.

Cu toate acestea, Gazprom nu a reușit să repornească fluxurile, spunând că nu a fost în măsură să efectueze lucrările din cauza sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.

Uniunea Europeană a investigat săptămâna trecută scurgeri în conducta din Marea Baltică și a declarat că suspectează un sabotaj.

Smith, de la S&P Global, a adăugat: „Dacă cererea continuă să scadă în lunile următoare, așa cum se așteaptă companiile, transmiterea costurilor mai mari va deveni în mod inevitabil din ce în ce mai dificilă, comprimând astfel marjele.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`