INS: Managerii estimează o creştere „accentuată” a preţurilor în comerţul cu amănuntul / Scumpiri sunt preconizate și în industria prelucrătoare și a construcţiilor

INS: Managerii estimează o creştere „accentuată” a preţurilor în comerţul cu amănuntul / Scumpiri sunt preconizate și în industria prelucrătoare și a construcţiilor
Care va fi programul băncilor și al supermarketurilor în minivacanța 30 noiembrie - 5 decembrie? . Foto simbol: Pixabay

Managerii anticipează o creștere „accentuată” a prețurilor în comerțul cu amănuntul. Scumpiri vor fi și în industria prelucrătoare și a construcţiilor, arată estimări ale acestora publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Nou val de scumpiri

Potrivit estimărilor de luna aceasta din industria prelucrătoare, managerii preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%) și a numărului de salariați (sold conjunctural -1%). În schimb, pentru preţurile produselor industriale anticipează creştere (sold conjunctural +37%).

În construcții, pentru următoarele trei luni e anticipată o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%) şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%), dar o creștere a prețurilor (sold conjunctural +38%).

În ceea ce privește comerţul cu amănuntul, managerii preconizează tot pentru următoarele trei luni o creştere a activităţii economice (sold conjunctural +18%), a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), dar și o creștere „accentuată” a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).
Cererea de servicii (cifra de afaceri) ar putea înregistra creştere moderată (sold conjunctural +7%) şi se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%). Preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor creşte (sold conjunctural +25%).
Institutul Naţional de Statistică precizează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Acesta e calculat ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au ales varianta negativă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:10 - Drulă (USR): România e probabil singura ţară din Europa în care şeful poliţiştilor e hoţ. Chiar Bode a spus că plagiatul e furt / Predoiu e un aranjor la vârful Justiţiei, Deca are reflexe de tip securist şi Budăi menţine pensiile speciale (VIDEO)
20:06 - Simona Halep are parte de susținerea unei foste lidere mondiale: „Sper ca lucrurile să se rezolve curând”
20:04 - O companie din România a adoptat programul de patru zile lucrătoare pe săptămână / Ce program vor avea angajații
19:51 - Povestea unui bucătar sibian, care a gătit pentru Donald Trump: „E multă presiune și multă muncă. Sunt lucruri de povestit nepoților”
19:34 - Un bărbat din Franța și-a aruncat câinele de la etajul 5. Ce a cauzat gestul extrem
19:33 - Un județ din România se află în top 5 cele mai primitoare destinații din lume / Care este motivul pentru care turiștii aleg să îl viziteze
19:04 - S-a clasat dosarul în care medicul Gheorghe Burnei era acuzat de mutilarea unor copii. Mama unei victime, către procuror: „Vă doresc multă sănătate şi Dumnezeu să vă ajute exact atât cât aţi fost de corect”
19:01 - O femeie din Marea Britanie a dispărut după ce a ieșit să-și plimbe câinele. Polițiștii i-au găsit doar telefonul
18:59 - Motivul pentru care Meghan Markle a dispărut din lumina reflectoarelor. Ce a comis ducesa
18:51 - Brigitte Pastramă este de nerecunoscut / Cum arată vedeta acum, după o perioadă de sală și regim alimentar