Jose Manuel Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs: ”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare”

Jose Manuel Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs: ”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare”
Foto: thenewstribe.com

Fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso va deveni președintele neexecutiv al Goldman Sachs International, ramura internațională a băncii americane Goldman Sachs. Informația a apărut în presa internațională la sfârșitul săptămânii trecute, Barroso urmâna a avea, printre altele, responsabilitatea de a oferi consultanță instituției bancare, pe tema Brexit-ului. Într-un articol apărut pe site-ul Cotidianul, Călin Marchievici, susține că fostul lider al CE a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs.

Fost premier al Portugaliei din 2002 până în 2004, Barroso a fost apoi a fost timp de zece ani președintele Comisiei Europene, conducând instituția în cea mai grea perioadă din istoria UE. Din punct de vedere politic, rădăcinile acestuia se află însă la stânga extremă, în anii ’70 Barroso înscriindu-se în Mişcare Reorganizatoare a Partidului Proletariatului, de inspiraţie maoistă.

În perioada în care s-a aflat la conducerea Comisiei Europene, portughezului i s-a reproșat că a tranfosrmat Executivul comunitar într-un secretariat al Consiliului, aflat la ordinele preşedintelui prin rotaţie și a marilor puteri economice ale UE.

În acest context, jurnaliștii de la Liberation apreciază că este șocantă alegerea lui Barroso de a lucra pentru Goldman Sachs, în contextul în care aceasta a fost una dintre băncile implicate în evenimentele care au dus la criza financiară din 2007.

”Cunoscând personajul, este un final de cariera care nu aduce nimic suprinzător. Însă este șocant având în vedere că Goldman a fost una dintre băncile cele mai implicate în criza creditelor subprime care a dus la criza financiară din 2007, în criza greacă – ajutându-i pe greci să-și ascundă deficitul și apoi speculând în 2009-2010 împotriva datoriei elene, despre care știa din interior că nu este sustenabilă”, scrie Liberation.

”Este un moment prost, un simbol dezastruos pentru Uniune, o mană cerească pentru eurofobi ca un președinte de Comisie care trebuie să întruchipeze, și dincolo de mandatul său, valorile europene, care nu sunt cele ale finanței mondiale întruchipate de Goldman Sachs, să ocupe o asemenea funcție. Toți foștii președinți ai Comisiei care beneficiază de o pensie îndestulătoare care să-i țină departe de toate tentațiile au știut până acum să evite așa ceva”, mai notează jurnaliștii francezi.

În articolul citat se mai menționează că Jose Manuel Barroso a fost propulsat la Bruxelles de bunul său prieten Tony Blair, care ocupa în momentul respectiv funcția de premier. Blair îl dorea la Barroso pentru că nu era un era un europenist, ci mai degrabă un atlanticist.

Barroso a susținut acordurile de liber schimb, implicându-se puternic în începerea negocierilor pentru Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț si Investiții, un proiect care alimentează acum euroscepticismul, mai notează Călin Marchievici.

Barroso a jucat un rol și în criza politică din România, din anul 2012. De altfel, întrebat care a fost cel mai dificil moment din relația sa cu țara noastră cât timp a condus Comisia Europeană, Barroso a menționat criza din 2012, "când era un conflict între prim-ministru sau partidul de guvernământ și președinte".

Jurnaliștii de la Liberation îi mai reproșează lui Barroso că ”este un om care a slăbit grav instituțiile comunitare și care se reciclează acum la una dintre cele mai controversate bănci din ultimii ani. Și alți lideri comunitari au trecut pe la Goldman Sachs, printre care Mario Draghi, președintele BCE, dar asta înainte de a ocupa funcții europene. Acest final de parcurs în carieră împroașca cu noroi Consiliul European și Parlamentul European. Cei care l-au combătut pe Barroso nu pot decât să ajungă la concluzia tristă că au avut dreptate. Daunele sunt produse: cum să nu-i suspectăm de acum înainte pe toți președinții Comisiei și pe comisari că vor servi un interes sau altul pentru a-și asigura viitorul financiar confortabil?”.

”De fapt, Barroso a arătat un uriaș deget mijlociu europenilor trecând la Goldman Sachs, pentru care prioritatea este banul, iar viitorul UE este ultima preocupare. Barroso nu a încălcat ănsă nicio regulă făcând asta și tocmai aici este problema”, mai scrie Călin Marchievici.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)