Luni, 1 noiembrie, intră în vigoare legea care plafonează prețurile la energie și gaze și care prevede schema de compensare. De plafonarea facturilor vor beneficia consumatorii casnici, dar și IMM-urile, spitalele, instituțiile de învățământ, bisericile și ONG-urile. La consumatorii casnici facturile vor veni gata compensate, deci nu trebuie să mai facem nimic.
Astfel, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, consumatorul va avea un preț maxim plafonat la 1 leu pe kWh. În plus, statul acordă și o compensare pentru cei care consumă maximum 300 de kWh pe lună, plus o marjă de 10%.
Asta înseamnă că e absolut necesar ca fiecare consumator să trimită indexul corect lună de lună. Cine nu face asta, s-ar putea trezi cu un consum estimat de peste 330 de kWh pe lună și, implicit, să fie scos din schema de compensare.
Prin aplicarea compensării, vom plăti maxim 0,71 lei pe kWh.
La gaze naturale, avem o scădere de 0,08 lei pe kWh, ceea ce ne duce la un preţ de 0,17 lei pe kWh – preţul maxim al gazului-marfă pe care îl va plăti un consumator casnic până pe 31 martie.
Pentru o centrală de apartament, preţul maxim e 0,37 lei pe kWh, dar trebuie să avem de la 1 noiembrie până pe 31 martie un consum de maxim 1.100 metri cubi.
În noiembrie, consumul maxim trebuie să fie de 134 de metri cubi, iar în ianuarie şi februarie – 264 de metri cubi. Cine depășește acest prag nu mai primește compensarea.
„Plafonarea este pentru absolut toţi consumatorii, dar cei care se încadrează în această plajă de consum, atât la energie, cât şi la gaze naturale, vor avea în plus o compensare care îi va duce cu preţurile în jos, la nivelul anului trecut”, a declarat recent Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Acesta a mai precizat că, odată cu plafonarea și compensarea facturilor se vor calma și fluctuațiile din piață: „Cred că prețurile se vor tempera”