Legume importate și cu prețuri foarte piperate: Roșiile, mai scumpe decât carnea (VIDEO)

Legume importate și cu prețuri foarte piperate: Roșiile, mai scumpe decât carnea (VIDEO)

Rafturi pline cu legume de import, cu preţuri piperate. Roșiile au devenit acum mai scumpe decât carnea. Preţul mediu al acestor legume din Uniunea Europeană, de unde provine mare parte din marfa de pe rafturile hypermarketurilor din România, a crescut cu peste 30 la sută față de anii trecuți, informează B1 TV.

Pentru un kilogram de roşii importat din ţări precum Olanda, Italia sau Spania, un român trebuie să plătească mai bine de 7 lei pe kilogram. Scumpirile pornesc direct de la sursă.

În Italia, spre exemplu, preţurile medii au urcat cu până la 75% raportat la media ultimilor cinci ani. Cauza principală e vremea nefavorabilă, fie prea rece în lunile care au trecut în zone din Europa de Sud-Est, fie prea secetoasă în Sud-Vest.

Preţurile mari şi calitatea îndoielnică îi ţine departe pe români de lădiţele cu roşii.

Așa că oamenii preferă să aștepte să apară pe tarabe roșiile românești.

Numai că şi pe plan local se resimte trendul de pe piaţa europeană: preţurile sar de 6 lei kilogramul, iar pentru anumite soiuri prețul e și de 30 de lei kilogramul.

Legume importate și cu prețuri foarte piperate: Roșiile, mai scumpe decât carnea

#DIRECT_ONE_4sfab3#

Dacă întâmpinaţi probleme pe Google Chrome cu vizionarea materialelor VIDEO, daţi CLICK pe linkul acesta şi vedeţi ce paşi trebuie să urmaţi pentru a remedia problema!

Abia în iunie roșiile se vor ieftini, atunci când începe sezonul obişnuit al acestora.

Potrivit datelor Comisiei Europene, anul trecut, România a importat peste 76.000 de tone de roşii, cu 16% mai mult faţă de 2012, iar valoare lor a fost de aproximativ 78 de milioane de dolari, cu 33% mai mult decât valoarea importurilor din 2015.

Pe plan local, la nivelul anului 2015 producția de roșii a fost de circa 100.000 de tone în sere și solarii.