Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)

Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
Foto: Facebook @ Heiuș Lucian Ovidiu

Agenția Națională de Administrare Fiscală vrea să majoreze conformarea voluntară și, în același timp, să reducă evaziunea fiscală, a declarat noul președinte al instituției, Lucian Heiuș, sâmbătă, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

Lucian Heiuș (ANAF), pe B1 TV: Evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești. Trebuie să acționăm cu mai multă fermitate

„Misiunea ANAF este colectarea eficientă a impozitelor, taxelor și contribuțiilor, acesta este lucrul pe care noi trebuie să îl facem. O creștere a colectării impozitelor poate să fie făcută și acționând pe mai multe planuri. În primul rând, vrem să creștem conformarea voluntară, atât la declarare, cât și la plată, și în același timp să reducem evaziunea fiscală, cele două mergând mână în mână pentru a reuși să colectăm cât mai mult pe impozite și taxe”, a explicat oficialul.

Numit în fruntea ANAF de premierul Nicolae Ciucă la începutul lui mai, Lucian Heiuș spune că „ține foarte mult” la creșterea gradului de conformare voluntară la declarări și la plată.

„Astăzi vă pot spune că discutăm undeva la un grad de conformare voluntară la declarare de 95,56%, iar o conformare voluntară la plată de doar 87,16%, deci există o diferență între cele două și doar în primele patru luni ale anului s-au acumulat arierate curente de circa 12 miliarde de lei”, a precizat el.

ANAF trebuie să acționeze cu mai multă fermitate pentru a combate evaziunea fiscală, a subliniat Lucian Heiuș.

„În același timp, trebuie să recunoaștem că evaziunea fiscală este un flagel al economiei românești a ultimilor ani și parcă ea se accentuează din ce în ce mai mult – și aici trebuie să acționăm cu foarte multă fermitate, pentru că această infracțiune, de fapt, creează și perturbații în mediul economic. Nu este normal ca agenți economici care își plătesc impozitele și taxele să se concureze pe aceeași piață și cu aceleași produse cu alți agenți economici care nu respectă și au un comportament fiscal necorespunzător”, a continuat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev
21:03 - Dieta-minune: Cum a reușit Nicoleta Luciu să slăbească 35 de kilograme în doar două luni