Mai mulți furnizori de gaze naturale se retrag din piață. „E un val de cereri de renunțare la ANRE”. Care e cauza

Mai mulți furnizori de gaze naturale se retrag din piață. „E un val de cereri de renunțare la ANRE”. Care e cauza
Foto: Pixabay

Restart Energy va renunța, de anul viitor, la activitatea de furnizare de gaze, iar surse citate de Profit.ro afirmă că alte trei – patru companii, printre care și Tulcea Gaz, au cerut Transgaz, operatorul de transport, rezilierea contractelor. Ele au solicitat și Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) retragerea licenței de furnizare.

Tulcea Gaz a cerut ANRE retragerea licenței de furnizare

„În dată de 3 noiembrie am solicitat ANRE retragerea licenței de furnizare și desemnarea unui furnizor de ultima instanță pentru clienții Tulcea Gaz. Încetarea relației contractuale cu Transgaz este o consecință a acestei solicitări”, a transmis Tulcea Gaz, pentru Profit.ro.

Compania susține că prețurile pe piața gazelor au crescut extrem de mult, generând probleme majore de asigurare a fluxului de lichidități necesar pentru plata în avans a gazelor contractate pentru sezonul rece. „Contravaloarea gazelor naturale ce trebuiau plătite în avans s-a triplat”, a precizat Tulcea Gaz.

Engie România SA a preluat de la 8 noiembrie, în calitate de furnizor de ultima instanță, locurile de consum ale clienților finali din portofoliu, în număr de peste 15.000. Tulcea Gaz a rămas operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale în Municipiul Tulcea.

Val de cereri la ANRE pentru renunțarea la licențe

Sursele Profit.ro susțin că, de la 1 noiembrie, ANRE nu mai acceptă solicitări de retragere a licențelor de la furnizori care încă au clienți.

„Sunt deja cereri la ANRE de renunțare la licențe. Este un val de cereri. Am modificat regulamentul astfel încât furnizorii cu clienți în portofoliu să nu poată să renunțe la licențe, să continue activitatea sau să transfere clienții la alți furnizori. Am retras deja o serie de licențe la cerere, altele forțat. Dacă se reziliază contracte de echilibrare și tranport cu Transgaz, furnizorii respectivi nu mai sunt capabili să-și îndeplinească sarcinile, atunci ANRE le va retrage licențele și va desemna un FUI (furnzizor de ultimă instanță – n.r.) care să preia clienții”, a declarat vicepreședintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană