Mâncarea pentru animalele de companie, mai scumpă cu 35%. Oamenii își abandonează în stradă animalele de companie

Mâncarea pentru animalele de companie, mai scumpă cu 35%. Oamenii  își abandonează în stradă animalele de companie
Foto: Pixabay.

Anul 2022 a venit cu scumpiri masive în mai multe direcții. Viața patrupezilor este afectată de aceste schimbări. Potrivit medicilor veterinari, numărul abandonurilor este în creștere.

Hrana pentru animale s-a scumpit

Specialiștii spun că „animalele de companie pot fi considerate victime colaterale ale războiului din Ucraina”, notează libertatea. Mâncarea pentru câini și pisici a devenit și mai scumpă. În țara noastră, prețurile au crescut până la 35%. Majorarea prețurilor fiind cauzată de creșterea prețurilor la materii prime, energie și a costurilor carburanților.

„În pandemie, în anii 2020-2021, creșterile de preț pentru mâncarea de animale de companie au fost de 2,5-5% pe an. De la începutul acestui an, creșterile sunt de 25-35%. În primul rând, s-a scumpit materia primă, apoi energia și transportul”, a explicat, pentru Libertatea, prof. univ. dr. Mario Codreanu, președintele Asociației Generale a Medicilor Veterinari din România (AGMV).

De ce animalele adoră mâncarea procesată

De la aditivi puternic mirositori și până la concentrate de măruntaie, companiile de hrană pentru animale de companie recurg la ingrediente surprinzătoare în încercarea de a face mâncarea delicioasă, scrie BBC Future.

Semnalul ar putea fi o mână într-un buzunar, deschiderea unei uși de dulap sau chiar un cuvânt rostit neglijent cu voce tare – „cină”. Brusc, te împiedici de un animal de companie care așteaptă entuziasmat o porție de… boabe maronii plictisitoare. Ce se află în aceste granule surprinzătoare, care le face la fel de delicioase precum puiul prăjit, somonul sălbatic sau mănunchiurile de ierburi proaspete?

Redactorul articolului din BBC Future oferă exemplul „colegului său de apartament”, un iepure mic și negru. O bună parte a zilei, animăluțul stă așezat atent cu labele pe vasul de mâncare, deși acesta este gol, și își așteaptă următoarea porție de boabe – cu toate că acestea arată respingător și deloc apetisant.

Avea un dozator automat cu cronometru, însă a învățat să îl arunce prin cameră, astfel încât să își primească hrana prematur. Indiferent ce delicatese ar primi – pătrunjel cultivat în casă, fân tăiat moale, blaturi proaspete de morcov, varză ecologică – ar preferea întotdeauna să mănânce hrană procesată pentru animale.

Stimulatori de arome, ingrediente secrete

Aparent, atitudinea iepurașului nu este una neobișnuită. Se pare că această calitate de a face hrana captivantă este atent concepută. Marea industrie pentru hrana de animale presupune miliarde de dolari și investește masiv în cercetarea în stimulatori de arome – ingrediente care fac animalele de companie să mănânce produsele.

Marile companii din sector au departamente uriașe care produc stimulatori de arome, a declarat Darren Logan, șeful echipei de cercetare de la Waltham Petcare Science Institute, parte din compania Mars Petcare. „Precum le facem pentru oameni, le facem deopotrivă pentru animale de companie”, mai spune el.

Astăzi, se găsesc de cumpărat boabe specializate pentru aproape orice fel de animal de companie. Majoritatea au la bază aceeași formulă – în general, acestea conțin un fel de carbohidrați de bază, proteine și grăsimi asortate, zaharuri, o sursă de fibre, antioxidanți sau alți conservanți, emulgatori, vitamine și minerale, dar și coloranți.

Pentru a transforma aceste ingrediente în hrană uscată, se formează o pastă și se parcurge un proces care implică încălzirea și forțarea acesteia printr-o placă prevăzută cu găuri, astfel încât să se ajungă la un produs aerat care se potrivește cu forma găurilor. Aromele se adaugă în etapa finală, fie prin pulverizare, fie sub formă de pulbere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest