Anul 2022 a venit cu scumpiri masive în mai multe direcții. Viața patrupezilor este afectată de aceste schimbări. Potrivit medicilor veterinari, numărul abandonurilor este în creștere.
Specialiștii spun că „animalele de companie pot fi considerate victime colaterale ale războiului din Ucraina”, notează libertatea. Mâncarea pentru câini și pisici a devenit și mai scumpă. În țara noastră, prețurile au crescut până la 35%. Majorarea prețurilor fiind cauzată de creșterea prețurilor la materii prime, energie și a costurilor carburanților.
„În pandemie, în anii 2020-2021, creșterile de preț pentru mâncarea de animale de companie au fost de 2,5-5% pe an. De la începutul acestui an, creșterile sunt de 25-35%. În primul rând, s-a scumpit materia primă, apoi energia și transportul”, a explicat, pentru Libertatea, prof. univ. dr. Mario Codreanu, președintele Asociației Generale a Medicilor Veterinari din România (AGMV).
De la aditivi puternic mirositori și până la concentrate de măruntaie, companiile de hrană pentru animale de companie recurg la ingrediente surprinzătoare în încercarea de a face mâncarea delicioasă, scrie BBC Future.
Semnalul ar putea fi o mână într-un buzunar, deschiderea unei uși de dulap sau chiar un cuvânt rostit neglijent cu voce tare – „cină”. Brusc, te împiedici de un animal de companie care așteaptă entuziasmat o porție de… boabe maronii plictisitoare. Ce se află în aceste granule surprinzătoare, care le face la fel de delicioase precum puiul prăjit, somonul sălbatic sau mănunchiurile de ierburi proaspete?
Redactorul articolului din BBC Future oferă exemplul „colegului său de apartament”, un iepure mic și negru. O bună parte a zilei, animăluțul stă așezat atent cu labele pe vasul de mâncare, deși acesta este gol, și își așteaptă următoarea porție de boabe – cu toate că acestea arată respingător și deloc apetisant.
Avea un dozator automat cu cronometru, însă a învățat să îl arunce prin cameră, astfel încât să își primească hrana prematur. Indiferent ce delicatese ar primi – pătrunjel cultivat în casă, fân tăiat moale, blaturi proaspete de morcov, varză ecologică – ar preferea întotdeauna să mănânce hrană procesată pentru animale.
Aparent, atitudinea iepurașului nu este una neobișnuită. Se pare că această calitate de a face hrana captivantă este atent concepută. Marea industrie pentru hrana de animale presupune miliarde de dolari și investește masiv în cercetarea în stimulatori de arome – ingrediente care fac animalele de companie să mănânce produsele.
Marile companii din sector au departamente uriașe care produc stimulatori de arome, a declarat Darren Logan, șeful echipei de cercetare de la Waltham Petcare Science Institute, parte din compania Mars Petcare. „Precum le facem pentru oameni, le facem deopotrivă pentru animale de companie”, mai spune el.
Astăzi, se găsesc de cumpărat boabe specializate pentru aproape orice fel de animal de companie. Majoritatea au la bază aceeași formulă – în general, acestea conțin un fel de carbohidrați de bază, proteine și grăsimi asortate, zaharuri, o sursă de fibre, antioxidanți sau alți conservanți, emulgatori, vitamine și minerale, dar și coloranți.
Pentru a transforma aceste ingrediente în hrană uscată, se formează o pastă și se parcurge un proces care implică încălzirea și forțarea acesteia printr-o placă prevăzută cu găuri, astfel încât să se ajungă la un produs aerat care se potrivește cu forma găurilor. Aromele se adaugă în etapa finală, fie prin pulverizare, fie sub formă de pulbere.