Marii furnizori de gaze cresc prețurile chiar și cu 46% înainte de expirarea contractelor cu tarif fix

Marii furnizori de gaze cresc prețurile chiar și cu 46% înainte de expirarea contractelor cu tarif fix
Foto: Pixabay

Furizorii de gaze naturale au început și ei să notifice clienții privind creșterea prețurilor în timpul derulării contractelor cu tarif fix, după ce aceeași practică le-a fost reproșată, în vară, furnizorilor de energie electrică.

Marii furnizori de gaze cresc prețurile când tariful ar trebui să fie fix

Grupul francez ENGIE, care furnizează gaze naturale în jumătatea sudică a României, și-a notificat clienții privind creșterea prețurilor la gaze cu 42%.

Grupul german E.ON, prezent mai ales în jumătatea nordică a țării, a informat clienții despre scumpirile cu 46%, informează Libertatea.

Potrivit Economedia, un client din București a semnat în ianuarie un contract cu Engie, iar prețul facturat era de 0,123 lei/kWh, preț care ar fi trebuit să rămână neschimbat tot anul.

Numai că, în luna mai, acesta a fost informat că prețul a crescut la 0,155 lei/kWh. Luna aceasta, el a fost anunțat că prețul de la 1 noiembrie va fi de 0,175 lei/kWh. În total, o scumpire de 42%.

Furnizorul a explicat faptul că ajustarea prețului e posibilă în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condițiilor de piață și că dacă clientul nu e mulțumit, are la dispoziție 21 de zile să-și aleagă alt furnizor.

E.ON a trimis clienților care beneficiază de oferta Standard Gaz o notificare în care îi informează că noul preț este de 0,1844 lei/kWh de la 1 octombrie și de 0,1975 lei/kWh de la 1 ianuarie 2022. Scumpirea de la 1 octombrie este de 46%, notează Economica. Și acest furnizori invocă tot evoluția din piață.

Clienții au dreptul să treacă gratuit la altă companie în termen de 21 de zile de la data notificării.

Aceeași practică a fost și în domeniul energiei electrice. Furnizorii au argumentat la acel moment cu scumpirile de pe bursa de energie, cauzate în special de prețul certificatelor de carbon.

Autoritățile au anunțat un plan pentru compensarea facturilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:49 - SBU, acțiune în forță la Eparhia Cernăuților și Bucovinei. Arhimandritul Nikita ar fi fost găsit alături de un minor în lenjerie intimă (VIDEO)
23:28 - Incendiu sâmbătă într-un complex comercial din Timișoara. Pompierii au intervenit de urgență
23:13 - Doi pietoni au fost loviți mortal de o mașină, în Argeș. Șoferul, un bărbat de 83 de ani, acroșase înainte și un biciclist, dar a părăsit locul accidentului
22:58 - Argentina a învins Mexicul și a obținut o primă victorie la Cupa Mondială din Qatar! „Pumele” s-au descătușat după golul lui Leo Messi
22:35 - Gheorghe Ialomițianu: Există presiuni și la nivel guvernamental, și la nivelul ministerelor pentru a se merge pe importuri. Se dau comisioane și la importul de cărbune (VIDEO)
22:12 - Elon Musk: Sunt în regulă cu faptul că Trump nu postează. Important este că Twitter a corectat greșeala gravă de a-i suspenda contul
21:47 - FIFA, procedură împotriva Serbiei după meciul cu Brazilia de la Cupa Mondială. Fotbaliștii sârbi au afișat un steag cu Kosovo făcând parte din țara lor
21:21 - Președinta Katalin Novak, cel mai înalt oficial al Ungariei care vizitează Ucraina după începutul războiului. Ea spune că Budapesta are „150.000 de motive” să sprijine Kievul
20:53 - Rusia, „profundă șocată” de moartea ministrului de externe din Belarus. Serghei Lavrov și Vladimir Makei ar fi urmat să aibă o întâlnire chiar luni
20:38 - Cel puțin o persoană a murit după alunecarea de teren de pe insula italiană Ischia. Oficialii italieni se contrazic pe bilanțul victimelor (FOTO, VIDEO)