Marii furnizori de gaze cresc prețurile chiar și cu 46% înainte de expirarea contractelor cu tarif fix

Marii furnizori de gaze cresc prețurile chiar și cu 46% înainte de expirarea contractelor cu tarif fix
Foto: Pixabay

Furizorii de gaze naturale au început și ei să notifice clienții privind creșterea prețurilor în timpul derulării contractelor cu tarif fix, după ce aceeași practică le-a fost reproșată, în vară, furnizorilor de energie electrică.

Marii furnizori de gaze cresc prețurile când tariful ar trebui să fie fix

Grupul francez ENGIE, care furnizează gaze naturale în jumătatea sudică a României, și-a notificat clienții privind creșterea prețurilor la gaze cu 42%.

Grupul german E.ON, prezent mai ales în jumătatea nordică a țării, a informat clienții despre scumpirile cu 46%, informează Libertatea.

Potrivit Economedia, un client din București a semnat în ianuarie un contract cu Engie, iar prețul facturat era de 0,123 lei/kWh, preț care ar fi trebuit să rămână neschimbat tot anul.

Numai că, în luna mai, acesta a fost informat că prețul a crescut la 0,155 lei/kWh. Luna aceasta, el a fost anunțat că prețul de la 1 noiembrie va fi de 0,175 lei/kWh. În total, o scumpire de 42%.

Furnizorul a explicat faptul că ajustarea prețului e posibilă în cazul în care intervin schimbări semnificative ale condițiilor de piață și că dacă clientul nu e mulțumit, are la dispoziție 21 de zile să-și aleagă alt furnizor.

E.ON a trimis clienților care beneficiază de oferta Standard Gaz o notificare în care îi informează că noul preț este de 0,1844 lei/kWh de la 1 octombrie și de 0,1975 lei/kWh de la 1 ianuarie 2022. Scumpirea de la 1 octombrie este de 46%, notează Economica. Și acest furnizori invocă tot evoluția din piață.

Clienții au dreptul să treacă gratuit la altă companie în termen de 21 de zile de la data notificării.

Aceeași practică a fost și în domeniul energiei electrice. Furnizorii au argumentat la acel moment cu scumpirile de pe bursa de energie, cauzate în special de prețul certificatelor de carbon.

Autoritățile au anunțat un plan pentru compensarea facturilor.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare