România este dependentă de importuri, importând astfel și inflație, a declarat deputatul PNL Marilen Pirtea, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.
Întrebat ce ar trebui să facă Guvernul în legătură cu inflația tot mai mare, liberalul a afirmat: „Aici discutăm despre o corelare a piețelor și faptul că trăim într-o lume globalizată. Nu putem rămâne izolați, cu măsuri izolate. Uitați ce se întâmplă și în Polonia, și în Ungaria, unde în Polonia gradul de îndatorare este de 70% și au ajuns la limita îndatorării, inflația și acolo este supradimensionată, indicele de referință a băncilor naționale, la fel, este foarte mare și crește de la lună la lună. Banca Centrală Europeană vine și ea cu un indice care este în creștere”.
„Avem două tipuri de politici – politici monetare, care sunt apanajul Băncii Naționale, și politicile fiscale, care sunt apanajul Guvernului. Să intervii pe taxe și impozite, prin modificarea Codului Fiscal, implică șase luni înainte un fel de «preaviz», deci nu poți să acționezi imediat, și Partidul Național Liberal a spus clar că nu intrăm pe modificarea taxelor și impozite în ideea de creștere a lor, și atunci apanajul Băncii Naționale este de a interveni, prin politici monetare, pe inflație”, a adăugat Marilen Pirtea.
Economia, spune el, este „super încălzită”.
„Economia este super încălzită, dar super încălzită nu pentru faptul că sunt foarte mulți bani neapărat în piață, ci indicele prețurilor de consum a crescut foarte mult și o mare parte se datorează importurilor. Suntem dependenți de importuri, importând și inflație. PIB-ul cu siguranță este avantajat în mărimi nominale, pentru că am ascultat numai recent o știre că suntem pe locul 6 în Europa la PIB pe locuitor, dar în mărimi naturale, un PIB, evident, supradimensionat cu inflația”, a continuat deputatul PNL.
Oficialul a vorbit și despre măsurile sociale pe care le-a adoptat Guvernul.
„Măsurile Guvernului au fost măsuri de întrajutorare, cele sociale, pentru populația care avea nevoie din punct de vedere al situației financiare, zona de pensionari, zona celor care aveau venituri foarte mici. N-au fost măsuri generale, cum sunt în Statele Unite ale Americii, prin acea expresie `aruncăm bani din elicopter`”, susține Marilen Pirtea.