Mii de români au cardurile sociale blocate: au încercat să le vândă sau să-şi cumpere alcool

Mii de români au cardurile sociale blocate: au încercat să le vândă sau să-şi cumpere alcool
MIPE, despre voucherele sociale. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Peste 10.000 de carduri pe care românii primeau vouchere sociale au fost blocate din cauza tentativelor de fraudă, anunţă Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

După recenta distribuire a cardurilor sociale, anumite persoane au încercat să le vândă cu un preţ mai mic decât valoarea încărcată de stat iar altele au vrut să achiziţioneze produse care nu sunt în lista celor permise, respectiv alcool sau tutun.

Mulţi dintre utilizatori nu cunoşteau legea referitoare la cardurile pe care primeau ajutorul de la stat astfel că s-au trezit cu acestea blocate.

Conform precizărilor făcute de Marcel Boloș, o a treia categorie de indivizi rămași fără bani de la stat sunt cei care nu au putut fi identificați pentru a-și primi dreptul.

„Peste 10.000 de carduri sunt în momentul de față sunt blocate fie ca urmare a modului defectuos de folosire a lor, fie că sunt probleme de identitate a beneficiarilor de vouchere. Este o datorie a beneficiarului să înțeleagă că ele au fost date pentru a sprijini populația și pentru a nu face comerț cu ele”, a precizat Marcel Boloș, într-un comunicat.

Cardurile pot fi acordate de mai multe categorii de cetăţeni cu venituri mici

Voucherele, în valoare de 250 lei, se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor; dacă tranşa a patra este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.

Beneficiarii cardurilor sociale sunt pensionarii din sistemul public de pensii sau cei aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei. Din şirul acestora mai fac parte persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei.

De-asemenea, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei, familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei dar şi familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat primesc cardurile sociale.

Nu în ultimul rând, persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare beneficiază de aceste drepturi.

Statul acordă pe carduri 3 miliarde lei

În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.

Peste 2,5 milioane cetăţeni primesc aceste tichete pentru achiziția de alimente și mese calde.Valoarea acestor bonificaţii de la stat se ridică la aproximativ 3 miliarde lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe