Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ANRE și Consiliul Concurenței trebuie să facă o investigație foarte serioasă la furnizorii de energie care au avut comportamente speculative

Ministrul Energiei, Virgil Popescu: ANRE și Consiliul Concurenței trebuie să facă o investigație foarte serioasă la furnizorii de energie care au avut comportamente speculative
Ministrul Energiei, Virgil Popescu. Sursa foto: Facebook

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat joi seara, în emisiunea Săptămâna financiară, moderată de Dan Bucura, că trebuie făccute investigații la furnizorii de energie care au avut un comportament incorect în contextul liberalizării, de către Consiliul Concurenței și ANRE.

Ministrul a dat mai multe exemple de comportamente speculative în toată această perioadă care au condus în cele din urmă la creșterea facturilor la energie:

“Am avut furnizori, unul în procedură de insolvență, care vindeau energie pe care nu o cumpărase, vindea clienților energie dar nu avea contracte de achiziție. A zis, lasă că o cumpăr de pe piața SPOT. Ajunsese să o cumpere mai scumpă de pe piața SPOT decât să o vândă. Normal a intrat în insolvență”, a precizat ministrul.

Eu cred că și ANRE-ul și Consiliul Concurenței să facă o investigație foarte serioasă anul acesta pe piață, începând cu toată perioada aceasta, ce s-a întâmplat anul trecut, să ia fiecare furnizor în parte, să vadă achizițiile pe care le-a făcut, să vadă furnizorii de clienți, să vadă dacă au avut un comportament normalneachiziționând energia din timp pentru cleinții pe care îi ai, nu vorbesc că trebuie să iei 100%, dar trebuie să ai 70% energie luată. Nu mergi cu 20-30% și 70% piața zilei următoare”, a spus ministrul Energiei.

Acesta a dat exemplu și furnizorii care au reziliat contractele cu consumatorii industrial:

“Avem și un alt comportament pe piață, mai speculativ. Are contract cu un client industrial la un anumit preț. Văd că prețul pe piața SPOT e mai mare, reziliază contractul, lasă compania fără energie electrică, plătește niște penalități care sunt mai mici decât câștigă și vinde pe partea ailaltă. Iar este un comportament anormal”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.