Mugur Isărescu: România, preocupată de situația geopolitică și energetică și de impactul lor considerabil asupra inflației. BNR va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflația

Mugur Isărescu: România, preocupată de situația geopolitică și energetică și de impactul lor considerabil asupra inflației. BNR va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflația
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Precum multe alte state din Uniunea Europeană, țara noastră este preocupată de situația geopolitică și energetică și de impactul lor considerabil asupra inflației, a spus guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, miercuri, la o conferință organizată de BNR și BEI, potrivit Agerpres.

Mugur Isărescu: „Ca întotdeauna, BNR va continua să folosească toate instrumentele de politică pentru a controla inflaţia şi pentru a sprijini redresarea activităţii economice”

„În prezent, ca multe alte state membre UE, România este preocupată de situaţia geopolitică şi energetică şi de impactul lor considerabil asupra inflaţiei. Şocuri inflaţioniste asupra componentelor energetice ale coşului de consum au lovit în mod repetat pe parcursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2021. Acestea au fost parţial compensate de o schemă de sprijin guvernamental, în vigoare din noiembrie 2021. Cu toate acestea, componenta energetică a reprezentat în continuare mai mult de jumătate din inflaţia anuală globală până la sfârşitul anului 2021. Este un fapt acum că aproximativ 85% din IPC are rădăcini în creşterea preţului energiei. Prin urmare, aşteptările inflaţioniste pe orizontul de un an au crescut brusc, reflectând evoluţiile actuale. Poziţionarea aşteptărilor de doi ani în apropierea benzii de variaţie ţintă sugerează că mecanismul de ancorare este încă în vigoare. Cu toate acestea, o măsură specifică pentru a aborda situaţia energetică este o necesitate”, a declarat guvernatorul BNR.

Potrivit oficialului, incertitudinile continuă să decurgă și din evoluția pandemiei de COVID-19.

„Sondajul de investiţii al BEI arată că firmele româneşti au devenit mai optimiste în 2021, mai multe firme aşteptându-se să majoreze investiţiile decât să le reducă. Ne bucurăm să auzim asta, cu toate că suntem conştienţi de eforturile suplimentare pe care România trebuie să le depună în mai multe domenii. Este cazul unor domenii precum inovarea sau accesul la finanţare. Cu toate acestea, suntem bucuroşi să vedem că o mare parte a firmelor din România au investit deja sau intenţionează să investească pentru abordarea impactului schimbărilor climatice, peste media la nivelul UE”, a mai spus Mugur Isărescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe