Noi temeri în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina: sistemul de plăți al băncilor poate fi zdruncinat

Noi temeri în urma conflictului dintre Rusia și Ucraina: sistemul de plăți al băncilor poate fi zdruncinat

Pe fondul temerilor cu privire la o invazie rusă a Ucrainei, UniCredit a renunțat la o potențială achiziție în Rusia, iar Raiffeisen Bank International a reținut prevederi de risc pentru posibile sancțiuni împotriva Rusiei.

Ceea ce se tem acum cel mai mult băncile din regiune este ca Rusia să fie interzisă de la un sistem de plată utilizat pe scară largă, au declarat bancherii pentru Reuters, unul descriind o astfel de mișcare drept o „bombă atomică” pentru industrie, deoarece ar împiedica rambursarea datoriilor.

Băncile căror țări sunt cele mai expuse?

Băncile din Italia, Franța și Austria sunt cele mai expuse față de Rusia.

Băncile italiene și franceze aveau fiecare creanțe restante de aproximativ 25 de miliarde de dolari asupra Rusiei în trimestrul trei al anului 2021, potrivit cifrelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS). Băncile austriece aveau creanțe restante în valoare de 17,5 miliarde de dolari, mai mari și decât ale SUA, unde restanțele sunt 14,7 miliarde de dolari.

Băncile europene cu filiale în Rusia sunt cele mai expuse riscului de sancțiuni, potrivit cercetării JPMorgan. Studiul băncii de investiții a indicat și cele mai expuse bănci, printre care UniCredit (CRDI.MI), RBI (RBIV.VI), Societe Generale din Franța (SOGN.PA) și ING (INGA.AS) din Țările de Jos.

RBI a spus că expunerea sa este gestionabilă, în timp ce ING a spus că este bine pregătită. Societe Generale a spus că monitorizează îndeaproape evoluțiile și că are încredere în afacerile sale din Rusia. UniCredit nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Sancțiunile impuse de comunitatea internaționă împotriva Rusiei

Ca reacție la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Statele Unite și Uniunea Europeană au impus până acum sancțiuni care includ trecerea pe lista neagră a anumitor persoane, au încercat să limiteze accesul instituțiilor financiare de stat ale Rusiei la piețele de capital occidentale, au impus interdicții privind comerțul cu arme și alte limite ale comerțului cu tehnologie, cum ar fi cea pentru sectorul petrolier.

În acea perioadă, expunerea băncilor străine față de Rusia sa redus cu peste jumătate, arată datele BRI.

Băncile europene urmăresc îndeaproape legislația SUA pentru a sancționa Rusia și în continuare. Un proiect de lege al Senatului ar viza cele mai importante bănci rusești și datoria suverană rusă.

Între timp, în Europa, negociatorii spun că sunt gata să impună Rusiei sancțiuni economice „masive” dacă aceasta invadează Ucraina, dar oficialii și diplomații spun că amenințarea depinde de negocieri complexe care implică 27 de state membre, care sunt departe de a fi finalizate. Negocierile au loc în secret.

Pe lângă lărgirea cercului instituțiilor financiare ruse care ar fi afectate, măsurile ar include eforturi pentru a împiedica extinderea sectorului energetic al Rusiei, precum și includerea pe lista neagră a mai multor persoane și companii aliate președintelui Vladimir Putin, potrivit lui Paul Feldberg, partener în grupul de investigații, conformitate și apărare al Jenner & Block.

„Este probabil să vedem mult mai multe persoane și entități desemnate decât am văzut înainte”, a spus Feldberg.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:35 - Meta dezactivează rețeaua de propagandă rusă. În centrul operaţiunii se află circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute
17:32 - Ştefan Bănică Jr., Emilia Popescu, Pavel Bartoş și Demeter Andras, la lansarea ”Aplauze pentru poet 2022”, un proiect inedit de promovare a poeziei româneşti (VIDEO, FOTO)
17:30 - Un fost antrenor din Liga 1, actualmente selecționer, a fost suspendat din funcție pentru o abatere sexuală / Un jucător l-a reclamat
17:22 - S-au închis urnele: rușii numără „voturile” de la referendumurile ilegale cu soldații la ușă. Kremlinul anunță deja rezoltate de peste 90% în favoarea anexării
17:15 - Europa este pregătită să treacă prin iarnă fără gaz rusesc
17:10 - Universitatea din București, reacție la noile acuzații de plagiat aduse ministrului Sorin Cîmpeanu: E necesară o analiză realizată de îndată de instituțiile statului. Condamnăm orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică
17:03 - O coaliție anti-migrație câștigă alegerile în Italia. Românii, în pericol să fie trimiși acasă?
16:58 - Un tânăr mobilizat de Putin în Ucraina și-a dat foc pentru că „nu vrea să se ducă pe front”
16:54 - Litoralul românesc, o dezamăgire și în acest an / Pe ce loc se află acesta în topul destinațiilor de care turiștii nu au fost mulțumiți
16:46 - Deputații au votat majorarea salariilor pentru primari și alți aleși locali. „Îmbuibare e cuvântul de ordine al acestei dezbateri”