“Noul” litoral românesc – hectare de plajă unde poți sta la cearceaf, în liniște, gratuit

“Noul” litoral românesc – hectare de plajă unde poți sta la cearceaf, în liniște, gratuit
Plajă lărgită din Mamaia 2021 / Foto: Facebook

Acum un an, plajele lărgite de pe litoralul românesc au fost date în folosință turiștilor, ceea ce înseamnă că „noul” litoral  îi aștepta pe români cu mult mai mult spațiu, inclusiv  pe cei care aleg să stea pe pătură și să nu mai achite sume mari pentru un șezlong, potrivit playtech.ro.

Astfel că, proiectul Apelor Române de lărgire a plajelor cu nisip face parte din proiectul de eroziune a coastei. De exemplu, în stațiunea Mamaia au fost amenajate 50 de hectare de plaje noi, pe când alte zeci de hectare ar fi trebuit să existe în Mamaia Nord -Năvodari.

„Noul” litoral românesc te lasă să îți pui cearceaful pe plajă

Prin acest proiect turiștii au  posibilitatea să  se așeze oriunde pe plaja din Mamaia și cea din Mamaia Nord -Năvodari fără să aibă probleme cu operatorii de plajă care pun șezlongurile până aproape de plajă, pentru care  prețurile sunt mult prea mari.

Chiar și așa, plajele sunt predate operatorilor privați nu la mult timp după ce acestea au fost amenajate.

De asemenea, spațiile de plajă extinsă au fost date în grija companiilor responsabile de lucrări, și ulterior predate celor de la ABADL pentru a face recepția lucrărilor, dar acest proces va lua timp.

Când vor putea fi închiriate noile plaje

La încheierea etapei,  operatorii privați vor putea intra în drepturile porțiunilor de plaje respective. Hectarele  de plajă trebuie să ajungă ulterior  în proprietatea statului și administrate de ABADL, iar în cele din urmă să fie date spre închiriere.

„Plajele care nu sunt date în închiriere, atât cele vechi cât şi cele noi vor fi administrate de ABADL. Noile plaje nu vor putea fi închiriate prea repede. ABADL, după ce va recepţiona lucrările are anumite termene pentru a înregistra plajele la cadastru, pentru a le intabula. Apoi, ele trebuie să apară şi în Anexa 12 a Ministerului de Finanţe ca bunuri ale statului român, administrate de ABADL. Până nu va exista această menţiune nu se va putea organiza nicio licitaţie”, a explicat un specialist.

Astfel că,  plajele pot fi folosite de către orice turist pentru că acestea nu aparțin unui operator privat,  acest lucru reprezentând  o bucurie pentru românii care doresc să facă își pună cearceaful pe noile plaje, deoarece nu vor fi opriți de nimeni, conform sursei citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe