Nu stau pe ajutoare sociale: unde lucrează cei 6.400 de ucraineni angajați în România

Nu stau pe ajutoare sociale: unde lucrează cei 6.400 de ucraineni angajați în România
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

 Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat recent că peste 6.400 de cetăţeni ucraineni sunt integraţi pe piaţa muncii din România.

Potrivit datelor oficiale, miercuri dimineaţă erau înregistrate 6.420 de contracte active ale cetăţenilor ucraineni.

Dintre acestea,  4.300 sunt contracte de angajare cu data de început a activităţii încă de la momentul la care Rusia a invadat Ucraina.

Angajatorii din România au beneficiat de experienţa ucrainienilor în diferite specializări profesionale dar şi de respectul acestora faţă de muncă.

Conform cifrelor publicate, nici ucrainienii nu sunt atraşi de condiţiile şi salariile din turismul litoral

Conform datelor oficiale, deşi managerii din turismul de pe litoral se plângeau de lipsa forţei de muncă, nu doar românii par că sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite dar nici vecinii ucrainieni nu apar atraşi de salariile şi condiţiile în care se realizează afacerile din Constanţa.

Astfel, din totalul contractelor încheiate după declanşarea bombardamentelor ruseşti în ţara vecină, 1.155 persoane sunt înregistrate în industria prelucrătoare, 616 în construcţii, 495 în hoteluri şi restaurante, în comerţ cu ridicata şi amănuntul sau reparaţii autovehicule iar 345 în domeniul activităţilor de servicii administrative sau activităţilor de servicii suport.

Cei mai mulţi dintre ucraineni, 1.297, şi-au găsit loc de muncă în Bucureşti, 435 în judeţul Bistriţa- Năsăud, 269 în judeţul Timiş, 235 în judeţul Arad, 216 în judeţul Maramureş, 161 în judeţul Bihor şi 150 în judeţul Argeş.

Urmăriți B1TV.ro și pe