Oficiali de la Cernavodă: Nu sunt semne de întrebare asupra securităţii nucleare

Oficiali de la Cernavodă: Nu sunt semne de întrebare asupra securităţii nucleare

Reprezentanţii centralei nucleare de la Cernavodă au susţinut miercuri o conferinţă de presă, ca urmare a numeroaselor comparaţiilor dintre centrala de la Fukushima şi cea de la Cernavodă.

Cele trei subiecte dezbătute au fost:

1.     Lipsa de consideraţie faţă de personalul de operare al centralei de la Cernavodă, manifestată prin expresii de genul: Dacă la japonezi s-a întamplat, la noi la ce să ne aşteptăm?

2.     Acţiunile “criminale” din procedura de achiziţie a amortizoarelor de şoc

3.     Capabilitatea centralei de la Cernavodă de a răspunde la situaţii de urgenţă create de evenimente externe de acelaşi fel, care s-au întâmplat la centrala de la Fukushima.

Presa a făcut numeroase comentarii, punând la îndoială exploatarea sigură şi fiabilă a unităţilor de la Cernavodă, lucru pe care oficialii îl consideră înacceptabil.

“Nu ştiu cum poate cineva să se exprime aşa despre capacitatea propriului popor. Industria nucleară este una de vârf, iar la Cernavodă există o parte a elitei din România, şi trebuie tratată cu respectul şi atenţia cuvenite”, a spus şeful departamentului de exploatare a centralei de la Cernavodă, Şerban Marian.

Personalul de la Cernavodă este unul de elită

El a mai spus că tipul de raţionament este gresit, pentru că Fukushima nu arată elemente, că de această dată sunt probleme de eroare umană, ci din contră, evenimente externe au provocat dezastrul.

Referitor la al doilea subiect discutat, s-a discutat despre amortizoarele de şoc, furnizate de o companie din Canada, a cărei credibilitate a fost pusă în discuţie de presa română.

“Nu avem niciun dubiu în privinţa calificării acestor amortizoare de şoc, fiecare dintre ele având buletine de verificare aprobate şi considerăm că centrala de Cernavodă funcţionează in siguranta, din punct de vedere al calificării seismice”, a spus reprezentantul centralei.

Declaraţii privind amortizoarele de şoc

Pentru cel de-al treilea subiect, directorul de producţie al centralei de la Cernavodă, a declarat: “Nu sunt vulnerabilităţi care să pună sub semnul întrebăriii securitatea nucleară”.

Centrala de la Cernavodă nu prezintă vulnerabilităţi