Oprescu: Carosabilul Pasajului Basarab este finalizat, urmează montarea unor senzori seismici

Oprescu: Carosabilul Pasajului Basarab este finalizat, urmează montarea unor senzori seismici
Foto: evz.ro

În timpul vizitei de sâmbătă de la Pasajul Basarab, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că din punct de vedere al carosabilului, proiectul este finalizat şi maşinile ar putea circula pe pod, însă este necesară și o atenţionare în cazul unui cutremur, fiind vizată montarea unor senzori seismici.

„Nu mă grăbesc să tai o panglică inaugurală până când nu sunt sigur că se poate circula în maximă siguranţă”, a declarat primarul general al Capitalei, citat de Mediafax.

La inaugurarea Pasajului Basarab a fost prezent și directorul Institutului Naţional de Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, care a spus că declarat că pasajul rezistă la un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter.

Primarul general al Capitalei a afirmat că, în urmă cu câteva zile, proiectantul Pasajului Basarab a trimit o adresă în care îi cerea constructorului datele privind testele finale, recomandându-i ca acestea să includă, pe lângă informaţiile privind finalizarea carosabilului, şi montarea staţiei RATB de pe pod şi a liniilor de tramvai.

Potrivit documentului, Pasajul Basarab trebuie să fie testat cu încărcătura maximă care ar putea trece pe pod, respectiv autoturisme, tramvaie şi camioane.

Astfel, deschiderea circulaţiei pe Pasajului Basarab va fi amânată, atât pentru montarea liniilor de tramvai şi a staţiei RATB, cât şi pentru montarea unor senzori seismici recomandaţi de proiectant, urmare a unui exemplu concret din Japonia în care, după montarea unor senzori similari, numărul victimelor în cazul unui cutremur a scăzut cu câteva mii.

Mărmureanu a precizat că se doreşte ca aceşti senzori să fie în comunicare directă cu centrul de comandă al Institutului de Fizica Pământului, pentru a exista o atenţionare în timp util a unui eventual cutremur de mare intensitate, iar încărcătura podului să nu fie în astfel de situaţii la valori maxime.

În urmă cu trei săptămâni, Sorin Oprescu a declarat că Pasajul Basarab va fi gata la sfârşitul lunii martie.

Pasajul Basarab, prevăzul cu senzori seismici

Pasajul Basarab, inaugurat la vară