Pensii normale vs. pensii speciale. Bogdan Glăvan: Această diferențiere aiuritoare trebuie să dispară! Cum se face că în România, în 2022, lumea se declară epuizată la 45 de ani? (VIDEO)

Pensii normale vs. pensii speciale. Bogdan Glăvan: Această diferențiere aiuritoare trebuie să dispară! Cum se face că în România, în 2022, lumea se declară epuizată la 45 de ani? (VIDEO)

Profesorul de economie Bogdan Glăvan reproșează guvernanților că până acum nu au găsit soluții să rezolve problema pensiilor speciale. Această „diferențiere aiuritoare” dintre pensionari și așa-zișii „speciali” trebuie să se termine, a punctat el. Numai că guvernanții nu vin cu soluții concrete, iar propunerile de măsuri pe care le-au vehiculat mai mult rău au făcut, căci au declanșat valuri de pensionări din magistratură și poliție.

În același timp, Glăvan nu a putut să nu remarce faptul că în Stetele Unite magistrații activează până la vârste înaintate, iar la noi nici nu trec bine de 40 de ani și au și obosit.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Bogdan Glăvan, despre situația „aiuritoare” a pensiilor speciale

„Problema noastră e că trebuie să ne situăm cu cheltuiala totală cu pensiile la acel procent de 9,4% din PIB stabilit în PNRR. Asta cere Comisia Europeană: ca cheltuiala totală cu pensiile, și normale și speciale, să se încadreze acolo până în 2070, ceea ce…îmi vine să râd…

A doua chestiune ține de noi, în primul rând, nu de ce ne spune Comisia Europeană, că trebuie să terminăm cu dubla măsură și cu diferențierea stridentă între pensionarii care au contribuit 30 de ani sau cât au muncit și au o pensie calculată după un criteriu care are la bază contributivitatea și vârsta și alți oameni, care au muncit mult mai puțin, ies la pensie mult mai devreme și primesc pensii calculate după alte criterii. Această diferențiere aiuritoare trebuie să dispară!

Asta e problema, la asta căutăm soluții”, a declarat Glăvan.

Acesta nu s-a arătat deloc impresionat de ideea vehiculată de Marcel Boloș (PNL), ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, ca pensiile speciale să fie supraimpozitate, iar banii să meargă „la un fond de solidaritate pentru sărăcie”.

„Ce a spus dl ministru nu e o soluție, ci o poveste despre ce s-ar putea întâmpla, e o soluție în căutarea unei probleme”, a remarcat economistul.

Bogdan Glăvan a reproșat apoi guvernanților că prin măsurile pe care le vehiculează pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale mai mult rău fac, de au ajuns polițiștii și magistrații să se pensioneze în masă.

„Am ajuns în situația asta pentru că la guvernare sunt persoane care nu stăpânesc niște principii de bază ale legiferării. Există în economie și studenții învață conceptul de ”hazard moral”, atunci când dai o măsură care, de fapt, întărește și accentuează și cultivă exact comportamentele împotriva cărora tu vrei să te îndrepți.

Poți gândi scenarii de eliminare a pensiilor speciale care să nu ducă la un val de pensionări.

În SUA, la înaltele curți, există judecători numiți pe vremea lui Reagan (1981 -1989). Cum se face că în România, în 2022, lumea se declară epuizată la 45 de ani, nu mai poate face nimic și trebuie să iasă la pensie”, a mai afirmat Bogdan Glăvan.

Proiectele de eliminare a pensiilor speciale, blocate de majoritate în Parlament

Joi, într-o intervenție pentru B1 TV, Cătălin Drulă, președintele USR, a susținut că parlamentarii USR au depus în Parlament proiecte de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale primarilor, dar acestea sunt blocate de PSD și PNL.

Pensiile speciale pentru primari au fost amânate în ultimii ani, dar dacă legea nu va fi prorogată sau abrogată, ele vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Practic, va apărea o nouă categorie de „speciali”. Drulă spune că impactul bugetar e undeva la un miliard de lei, bani ce se puteau duce la pensiile normale.

„Mai mult, în ultimele luni au lansat o temă absolut falsă, anume că în PNRR e un așa-zis procent pus, vezi Doamne!, de USR care-i blochează să crească pensiile. Am făcut calculele cu colegii mei și până la atingerea pragului puteau fi crescute pensiile cu 27%. Acum suntem la 7% din PIB, deci nu suntem nici pe aproape de acel plafon.

Am fost și eu la Bruxelles săptămânile acestea, am discutat cu oameni din Comisia Europeană. Există o stupefacție la nivelul Comisiei Europene. Comisia spune că avem un PNRR dintre cele mai bune din Europa, dar la București Guvernul, în loc să implementeze planul la care e foarte mult de muncă, (…) doar aruncă perdele de fum, tot felul de renegocieri, tot discută despre plan fără să facă nimic din el”, a mai declarat Cătălin Drulă, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:42 - O româncă a aflat că e căutată de 9 ani în Belgia, când a solicitat pașaport în SUA. Ce acuzaţii i se aduc
17:28 - Vor fi maxim 16 ministere în noul Guvern. Decizia coaliției
17:27 - Gheorghe Ialomițianu: Guvernul actual a sacrificat finanțele României pentru câștigarea alegerilor. Numai de la începutul anului datoria publică până în septembrie a crescut cu 140 de miliarde de lei, mai mult decât în pandemie (VIDEO)
17:04 - Consiliul JAI discută joi despre data de eliminare a controalelor la frontieră pentru România și Bulgaria, anunță MAI. Cătălin Predoiu va participa la eveniment
17:02 - Un italian a rămas fără 33.000 de euro după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Cum l-a păcălit
17:01 - Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: Atacul cibernetic asupra Electrica a aparţinut grupării Lynx Ransomware
16:59 - Cunoscut epidemiolog din România, despre Boala X: „Rata de mortalitate este 7,6%. La COVID era de 1%”. Care sunt cele mai frecvente simptome
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)