Pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate. Măsura, prevăzută în programul de guvernare PNL – PSD – UDMR

Pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţii la sănătate. Măsura, prevăzută în programul de guvernare PNL - PSD - UDMR
Foto: Pixabay

Noua coaliție PNL – PSD – UDMR vrea ca pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei să achite contribuții la sănătate. Măsura este prevăzută în programul de guvernare.

Unii pensionari nu vor mai fi scutiți de la plata contribuțiilor la sănătate

Astfel, Codul Fiscal urmează să fie modificat în sensul în care pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei să nu mai fie exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, informează Adevărul, care citează din noul program de guvernare.

„Transpunerea imediată a prevederilor Iniţiativei la nivel global privind evitarea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor, ceea ce va reduce substanţial evaziunea fiscală. Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilităţii de exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depăşesc 4.000 de lei. Acordarea restituirilor de TVA şi a altor creanţe ale firmelor în raport cu bugetul numai după compensarea, potrivit prevederilor actuale ale Codului Fiscal, cu obligaţiile aceloraşi agenţi economici către buget”, se arată în programul de guvernare al PNL – PSD – UDMR, la capitolul fiscalitate.

Câți pensionari au pensii de peste 4.000 de lei

În octombrie, 135.439 de pensionari încasau pensii mai mari de 4.000 de lei, arată ultimele date ale Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP).

Dacă măsura din programul de guvernare chiar va deveni realitate, aceștia vor fi nevoiţi să plătească 10% din suma care depăşeşte plafonul de 4.000 de lei.

Ultima oră
14:12 - Lovitură pentru Celentano în Las Fierbinţi. Cui a vrut Pro TV, de fapt, să-i distribuie rolul!
14:11 - Bogdan Aurescu, reacție fermă la declarația lui Serghei Lavrov: Poziția Rusiei despre scutul antirachetă din România, complet eronată. Sistemul de apărare antirachetă al NATO, strict defensiv
13:54 - Încă un caz suspect de infectare cu varianta Omicron, în județul Vaslui: „Acum așteptăm de la București rezultatul secvențierii”
13:47 - O concurentă de la SuperStar a ridicat publicul și juriul în picioare: „Ești o amazoană! Ești frica mea!”
13:35 - Anunțul lui Alexandru Rafila, despre redenumirea certificatului verde: „Este o rugăminte și de la Comisia Europeană” (VIDEO)
13:26 - Ministrul Sănătății îndeamnă la echilibru. Alexandru Rafila: Este foarte greu să vii în acest moment să discuți despre obligativitatea vaccinării. Informarea și dezvoltarea spiritului de responsabilitate, cea mai bună soluție (VIDEO)
13:22 - Gândește flexibil, nu pozitiv, pentru a scăpa de stările depresive
13:15 - Guvernul pregătește certificatul COVID pentru locul de muncă și accesul în biserici. Nicolae Ciucă: „Sperăm ca până la finalul anului să avem această lege”
13:12 - România are peste 500 de paturi ATI disponibile pentru pacienții bolnavi de COVID-19. Sunt internate 1.076 persoane în stare gravă
13:07 - Nicolae Ciucă, după întâlnirea cu reprezentanții cultelor: Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile (VIDEO)