Petiție semnată de Mihai Neșu. Facturi uriașe pentru locuințele cu sistemele individuale de încălzire

Petiție semnată de Mihai Neșu. Facturi uriașe pentru locuințele cu sistemele individuale de încălzire
Mihai Neșu e recunoscător pentru accidentul care i-a încheiat cariera la fotbal. ”Lumea spune ca este blestem, însa eu ma bucur" (sursa: Youtube)

Bihorenii au făcut investiții majore în locuințe pentru a beneficia de căldură și apă caldă: sistemele de încălzire cu pompe de căldură, centrale electrice și încălzire în pardoseală. Chiar dacă acestea sunt cele mai puțin poluante soluții, facturile continuă să fie uriașe, după cum reiese dintr-o petiţie depusă la Prefectura Bihor şi semnată de peste 50 de persoane.
Documentul prin care se cere plafonarea prețurilor la energia electrică pentru această categorie a fost semnat și de fostul fotbalist Mihai Neşu, care locuiește la periferia municipiului Oradea.

Potrivit OUG 119/2022 și OUG 134/2022, clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică (0,68 lei/kWh pentru un consum lunar până la 100 kWh, respectiv 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh), precum și la lemne (400 lei/mc), iar persoanele care folosesc cel mai scump produs energetic, gazul, beneficiază de plafonarea tarifului indiferent de consumurile realizate. Cei care au ales sistemele de încălzire individuală consumă, în medie, 700 kWh pe lună, adică peste 8.400 kWh/an şi trebuie să achite costuri uriașe la facturile de energie electrică. Practic, „legislația încurajează componentele neecologice, generatoare de emisii de gaz cu efect de seră”, spun petiţionarii.

Oamenii se plâng că au fost nevoiți să investească în sistemele de încălzire cu funcționare pe energie electrică din cauza faptului că nu au avut posibilitatea racordării la rețelele de gaz, întrucât acestea nu existau în zonele unde locuiesc. În plus, costurile cu pompe de căldură, centrale electrice sau rețele electrice prin pardoseală au fost mult mai mari decât cele pentru un branșament la gaz.

În acest context, bihorenii cer modificarea OUG 27/2022 astfel încât să beneficieze de subvenționarea prețului energiei electrice la prețul de 0,80 lei/kWh în lunile de iarnă, adică în perioada octombrie – aprilie, pentru această cantitate de electricitate. Petiţia a fost depusă la Prefectura Bihor pe data de 15 noiembrie și va fi trimisă Guvernului și Ministerului Energiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe