Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 345 de milioane de lei

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 345 de milioane de lei
Foto: petrom.md

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, a raportat în primul trimestru al anului un profit net de 345 de milioane de lei, iar afacerile companiei au ajuns la 4,2 miliarde de lei, cu 19% mai mici faţa de primele trei luni din 2014, se arată într-un comunicat al companiei.

Sectorul de explorare şi producţie, principalul centru de profit al companiei, a fost puternic afectat de scăderea cu circa 50% a barilului de petrol, spun reprezentanţii Petrom. Tot barilul ieftin a mai determinat o scădere la Petrom, cea a bugetului de investiţii care va fi cu 30% mai mic faţă de 2014.

Rezultatul din upstream (explorare şi producţie – n.red.) a fost afectat de scăderea abruptă a preţurilor ţiţeiului care a fost doar parţial compensată de efectele poztive ale cursului de schimb şi de creşterea uşoară a volumelor vândute. Ca răspuns la preţul scăzut al ţiţeiului, ne-am redus planurile de investiţii pentru 2015 ale grupului cu aproximativ 30% faţă de anul precedent şi am continuat să ne optimizăm structură de costuri, măsuri preconizate a ne proteja poziţia fluxului de numerar extins. Aceste iniţiative vor afecta însă producţia viitoare de hidrocarburi”, spune Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.