Piața imobiliară din România, în plin declin. Prețurile ar putea crește pe fondul scăderii ofertei. Alex Printz, expert în imobiliare: „La ce măsuri au fost luate acum, consider că vom trece printr-o perioadă la fel de dificilă și în 2024” (VIDEO)

Piața imobiliară din România, în plin declin. Prețurile ar putea crește pe fondul scăderii ofertei. Alex Printz, expert în imobiliare: La ce măsuri au fost luate acum, consider că vom trece printr-o perioadă la fel de dificilă și în 2024 (VIDEO)
Foto: Pixabay

Cutremur pe piața imobiliară din România. Autorizaţiile de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primele 8 luni ale anului au scăzut cu aproape 24% față de perioada similară a anului trecut. Cele mai importante scăderi s-au înregistrat în regiunea București-Ilfov, dar modificări  importante s-au înregistrat peste tot în tară.

Alex Printz, expert în imobiliare, a avut o intervenție telefonică pe B1 TV, în cadrul știrilor prezentate de Irina Petraru, unde a vorbit despre riscurile pe care le implică această scădere îngrijorătoare.

„Nu aș lega-o neapărat de situația economică și nici de anotimp. A fost un an extraordinar de greu pentru piața imobiliară.

Aș lega-o foarte mult de contextul inflației, inflația care a înregistrat niște cote incredibile la finalul anului trecut. Abia acum a început să se mai tempereze. Aș lega-o de creditare. Creditarea care a fost extraordinar de scumpă și de restrictivă, ceea ce a diminuat foarte mult apetitul cumpărătorilor în a face achiziții imobiliare, de unde, implicit, și dezvoltatorii au preferat să nu-și investească banii în proiecte noi.

Impactul, pe de altă parte, s-a simțit foarte mult în piața chiriilor. Ați văzut ce s-a întâmplat în acest an? Am ajuns cu creșteri de chirii între 14 și aproape 20 %, în anumite zone, fiind în punctul în care deja chiriile, în mare parte din zonele fierbinți din orașele mari, au depășit cuantumul ratelor bancare. Așadar, scăderea numărului de autorizații de construcție e în directă corelare cu scăderea numărului de credite, a volumului de credite, a interesului clienților cumpărători în a își lua un credit în această perioadă, dar chiar și a restricțiilor de a lua un credit”, a spus Alex Prinț în cadurl știrilor.

Alex Printz a fost întrebat dacă se va păstra această tendință și în perioada următoare, date fiind și noile condiții, noile legi date de guvern, măsurile austerității.

“La ce măsuri au fost luate acum, consider că vom trece printr-o perioadă la fel de dificilă și în 2024. Dacă e să ne uităm puțin pe măsurile care impactează în mod direct piața construcțiilor, cred că ce a fost până acum, a fost doar un început. Gândiți-vă că s-a modificat CAS-ul, știți că s-au dat la o parte acele deduceri pentru muncitorii din construcții, și se va aplica acel 10 %, începând cu 2024.

Și nu e singura măsură. TVA-ul, care era aplicat într-un cuantum de 5 % clădirilor până în 120.000 de euro, parcă, acum o să fie 9 %. Probabil o să spuneți că 9 % nu e mult, e dublu față de 5 %, ceea ce înseamnă că la anul cred că vom asista la o constricție mult mai mare decât a fost în acest an, dacă nu vor apărea niște facilități care să deblocheze blocajul în care suntem acum”, a mai spus Alex Printz, expert în imobiliare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`