Politico: Majoritatea companiilor occidentale fac afaceri în Rusia ca de obicei, arată un studiu. Cele mai multe dintre ele sunt germane

Politico: Majoritatea companiilor occidentale fac afaceri în Rusia ca de obicei, arată un studiu. Cele mai multe dintre ele sunt germane
Foto: Pixabay

Un număr vast de firme care își au sediul central în Europa și în țările G7 au continuat să opereze și să investească în Rusia, arată un studiu nou despre echitatea investițiilor făcute de companiile occidentale, potrivit Politico.

Politico: Majoritatea companiilor occidentale fac afaceri în Rusia ca de obicei, arată un studiu

Mai puțin de 9% din cele circa 1.400 de companii din UE și G7 care aveau subsidiare în Rusia înainte de invazia în Ucraina au cesionat cel puțin o filială din țară până în noiembrie 2022, arată datele obținute de prof. Simon Evenett, de la Universitatea St. Gallen, și prof. Niccolo Pisani, de la International Institute for Management Development. Situația vine în pofida sancțiunilor occidentale și a articolelor de presă despre ieșirile mai multor companii din Rusia după începutul războiului.

„Aceste constatări pun sub semnul întrebării disponibilitatea firmelor occidentale de a se decupla de economii pe care guvernele lor le consideră acum rivale geopolitice”, spun autorii studiului.

Ieșirile companiilor americane reprezintă o pondere mai mare (sub 18%) decât cele ale companiilor din UE (8,3%) sau cele ale companiilor din Japonia (15%).

Câteva dintre cele mai mari companii de pe mapamond, cum ar fi Ford, Renault, McDonald`s, Ikea și Shell, se numără printre zecile de afaceri occidentale care s-au retras din Rusia, arată lista prezentat de Universitatea Yale.

Totuși, multe altele, inclusiv Unilever, Subway și italienii de la Barilla, au continuat să opereze în Rusia.

Majoritatea companiilor occidentale care au rămas active în Rusia sunt germane, mai arată același studiu.

Cercetarea vine în contextul în care oficialii și liderii de business s-au reunit la Forumul Economic de la Davos și au promis mai mult sprijin economic și militar pentru Kiev, ridicând semne de întrebare în culise cu privire la cât mai poate comunitatea globală de afaceri să izoleze Moscova și să găsească noi piețe pentru energie, metale și alimente.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo