Premierul sârb: Serbia vrea să ajungă rapid la un acord cu FMI

Premierul sârb: Serbia vrea să ajungă rapid la un acord cu FMI
Foto: 6yka.com

Premierul sârb Aleksandar Vucic a afirmat, miercuri, că Serbia și-a propus să ajungă la un acord de împrumut cu Fondul Monetar Internațional până la finele anului, în ideea de a îmbunătăți imaginea țării în rândul potențialilor investitori, relatează Bloomberg.

Serbia vrea să obțină un acord de tip ”preventiv” pe trei sau patru ani, urmând ca mărimea programului să fie stabilită în cursul discuțiilor, susține Vucic.
 
Pe de altă parte, FMI a informat că va trimite luna viitoare o echipă de experți la Belgrad pentru a negocia un nou program de împrumut.

”Este foarte important pentru Serbia deoarece va garanta un mediu stabil pentru toți posibilii investitori iar oamenii vor ști că suntem hotărâți să continuăm procesul de reformă”, a declarat Aleksandar Vucic la o conferință organizată la Londra.

Guvernul condus de Aleksandar Vucic este interesat să atragă investitori străini în condițiile în care economia Serbiei înregistrează cea de-a treia recesiune din ultimii cinci ani.

Potrivit celor mai recente estimări guvernamentale, economia Serbiei se va contracta cu 0,3-0,4% în acest an, pentru a înregistra un avans de 1,2% anul viitor.

Serbia are o problemă cu deficitul, care este preconizat să ajungă la 7,6% din PIB în acest an, însă Guvernul a promis că până în 2017 îl va reduce până la 2,5%.