Problemele economice ale Italiei ar putea provoca prăbușirea monedei Euro

Problemele economice ale Italiei ar putea provoca prăbușirea monedei Euro
Sursa foto: Hepta

Problemele economice ale Italiei ar putea provoca o prăbușire a monedei Euro, iar la acestea se adaugă povara crizei politice. Mario Draghi a decis să își dea demisia din fruntea guvernului de la Roma, la 10 ani după ce a promis să facă tot ce îi stă în putere să salveze moneda europeană.

Depășit de situație și fără sprijinul  partidului de coaliție, Mişcarea 5 Stele, Draghi a decis să plece.  Președintele țării, Sergio Mattarella nu a acceptat însă demisia lui Draghi și i-a cerut să caute un vot de încredere în parlament.Votul ar urmasă fie dat miercuri, iar viitorul actualului executiv este incert.

Investitorii se tem că unele țări din zona euro nu vor putea să își plătească datoriile publice, care au crescut în timpul pandemiei și devin din ce în ce mai costisitor de refinanțat, pe măsură ce BCE se pregătește să majoreze ratele dobânzilor.

Draghi, în vârstă de 74 de ani, supranumit „Super Mario” datorită carierei sale îndelungate ca soluționator al problemelor financiare, a fost martor la creșterea uriașă a costurilor de împrumut în timpul mandatului său de 17 luni în funcția de premier.

Italia ar putea doborî moneda Euro

Problema este că Italia este suficient de mare pentru a doborî restul zonei euro, deoarece datoria sa guvernamentală de 2.500 de miliarde de dolari este de două ori mai mare decât cea a Spaniei, Portugaliei, Irlandei și Greciei la un loc. Totodatățara este prea mare pentru un program de salvare din partea instituțiilor financiare internaționale, se arată într-o analiză Reuters.
Economiștii spun că adevărata problemă este că Italia are o evoluție economică slabă de două decenii, iar situația fiscală nu este cauza, ci consecința acestei slăbiciuni.

Problemele economiei italiene sunt însă mult mai vechi. Indicatorul PIB pe cap de locuitor este mai mic decât acum 20 de ani, când se afla aproape de nivelul din Franța și Germania. În această perioadă, toate statele europene au crescut, exceptând Grecia, dar într-un ritm mai lent decât Italia, ceea ce înseamnă că Roma a avut cea mai slabă performanță din blocul comunitar.

În același timp, productivitatea Italiei a încetat să crească în anii 1990 și de atunci scade. Principalele probleme care afectează sectorul economic italian sunt îmbătrânirea rapidă a populației, forța de muncă slab calificată, birocrația, sistemul de justiție lent și disfuncțional și subfinanțarea cronică din educație, infrastructură și noi tehnologii. Reuters arată că multe țări din zona euro au unele dintre aceste probleme, dar niciuna pe toate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:47 - De ce mor oamenii cu zile pe drumurile din România. Cătălin Codescu (AVAC): Infrastructura e esențială, dar autoritățile ignoră asta. ”Factorul drum” poate transforma o simplă eroare umană într-un accident mortal (VIDEO)
19:44 - Rusia nu mai eliberează paşapoarte persoanelor mobilizate în armată – decizie cu impact direct asupra deplasărilor rușilor
19:43 - A murit Alexandru Arșinel / Actorul avea 83 de ani
19:34 - Hoț de biciclete, surprins de camerele de luat vederi într-un bloc din Arad / Cum a reacționat când și-a dat seama că este filmat (VIDEO)
19:33 - Lovitura pregătită de Zelenski în ziua în care Putin va semna decretul pentru anexarea regiunilor din Ucraina
19:04 - Ce dezvăluie certificatul de deces al reginei Elisabeta? William, Andrew, Edward și Sophie erau în aer când ea a murit, doar Charles și Anne au putut ajunge la Balmoral
19:00 - Cătălin Tolontan, despre plagiatul lui Sorin Cîmpeanu: „Mă voi semna pe cărțile lui Ioan Chirilă”
18:55 - Incident șocant la meciul dintre FC Brașov și Hermannstadt! Ambulanța a intrat pe teren după un fault violent
18:31 - Rusia le promite recruților mobilizați pentru război că le șterge împrumuturile dacă mor în Ucraina
18:22 - Daniel Dăianu: Statele vor salva furnizorii de energie de ultimă instanță, așa cum au salvat și sectorul bancar / E dezordine în luarea deciziilor, dar așa e în război, nu ai timp să optimizezi. E ușor doar să stai pe margine (VIDEO)