Christian Năsulea, profesor de economie mondială, a explicat duminică, pentru B1 TV, că statul român se împrumută prea mult și prea repede pentru a acoperi niște cheltuieli care nici măcar nu duc la dezvoltarea țării pe termen lung. Am ajuns aici deoarece cheltuielile statului sunt mai mari decât ne putem permite, multe sunt inutile, iar decidenții politici refuză pur și simplu să facă economii.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Talk B1”, moderată de Gabriela Mihai pe B1 TV.
„Ne împrumutăm prea mult și prea repede ca să finanțăm un deficit pe care ni l-am asumat, care are șanse mari să fie mai mare. Din zona de analiză economică din afara spectrului politic e dificil să spunem ceva acum, că noi ne putem raporta doar la datele legate de ce s-a planificat la finele anului și avem experiența negativă a tuturor anilor trecuți, când calculele făcute în toamnă nu s-au potrivit cu execuția bugetară din timpul anului. Acum cred că discuția e foarte deschisă, pentru că politicienii sunt cei care ar trebui să ne spună care-i planul pentru a închide anul mai bine decât am închis 2023”, a declarat profesorul de economie.
Christian Năsulea a susținut apoi că facem aceleași greșeli din trecut, iar bugetul de stat pe 2024 e tot cu venituri supraestimate și cheltuieli subestimate, la fel cum a fost și bugetul pe 2023.
Prin urmare, dat fiind că repetăm aceleași greșeli, profesorul nu-și poate închipui cum am putea termina 2024 mai bine decât am terminat 2023: „Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți e de ce 2024 ar fi un an în care execuția bugetară să fie mai bună, având în vedere că pornim cu toate aceste probleme și cu o premisă care ne duce într-o direcție greșită, și mă refer aici la faptul că ne-am asumat că ne vom împrumuta iar foarte mult așa încât să cheltuim niște bani pe lucruri care nu sunt esențiale sau nu duc la dezvoltarea țării pe termen lung”.
Christian Năsulea a mai afirmat că deocamdată doar politicienii au datele complete pe anul trecut, deci ei ar trebui să vină cu explicațiile, dar „din informațiile care sunt disponibile public, 2023 n-arată foarte bine, arată chiar rău”.
„Nu spun că să te împrumuți e greșit. La școlile de business învățăm că ar trebui să ne împrumutăm ca să finanțăm investiții utile, să ne putem dezvolta mai repede. (…) Problema noastră e că, în general, ne împrumutăm ca să finațăm lucruri ineficiente, cheltuieli care nu se traduc într-o creștere de performanță pe termen lung.
Aici e, de fapt, problema în esență – că am pornit de la următoarea situație: avem dificultăți în a acoperi toate cheltuielile pe care trebuie să le facem noi, ca țară. Refuzăm să scădem din aceste cheltuieli. Nici măcar nu încercăm, deja e destul de clar, că nu s-a făcut nimic în direcția reducerii cheltuielilor bugetare. Tot ce s-a făcut a fost să fie luate niște măsuri să încercăm să creștem colectarea, măsuri care au slabe șanse să crească această colectare încât să închidem bugetul în condiții mai bune decât în ultimii ani.
Problema e, de fapt, că ne împrumutăm ca să facem niște cheltuieli care sunt ineficiente”, a mai explicat Christian Năsulea, profesor de economie mondială, pentru B1 TV.