ANI: Achiziții publice de aproape 10 MILIARDE de euro în ultimul an

ANI: Achiziții publice de aproape 10 MILIARDE de euro în ultimul an

Agenția Națională de Integritate a analizat, prin intermediul sistemului informatic PREVENT, în vederea prevenirii conflictului de interese, un număr de 13.184 de proceduri de achiziție publică cu o valoare totală de 45,1 miliarde lei (aprox. 9,6 miliarde euro), anunţă Libertatea.

Analiza include doar intervalul iulie 2017 – martie 2018. În această perioadă, procedura cu cea mai mare valoare analizată fost de 2,8 miliarde lei (aprox. 603 milioane euro), iar procedura cu cea mai scăzută valoare a fost de 346 lei (aprox. 74 euro).

Totodată, ANI a constatat 32 de cazuri de potențiale încălcări ale legislației privind conflictul de interese în achiziții publice, în valoare totală de 34,7 milioane lei (aprox 7,4 milioane euro). În aceste cazuri, s-au emis avertismente de integritate în vederea eliminării cauzelor care au dus la apariția posibilelor conflicte de interese.

Astfel, în 26 dintre cele 32 cazuri notificate de sistem, conducătorii autorităților contractante au înlăturat cauzele care generau conflictele de interese, în timp ce în două cazuri ANI a declanșat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese.

În alte 30 de situații, ANI a notificat Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) pentru posibile nereguli în procedurile de achiziție publică, rezultate în urma activității de analiză a PREVENT.

Dintre cele 13.184 de proceduri analizate, 5% se referă la contracte finanțate din fonduri europene. Analiza PREVENT a sintetizat informații cu privire la 2.578 de autorități contractante, 15.107 de operatori economici și 235.737 de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai ofertanților.