Rata inflației va continua să crească, potrivit estimărilor BNR

Rata inflației va continua să crească, potrivit estimărilor BNR
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Inflația va continua să crească în perioada următoare, deși a atins deja un nivel alarmant, estimează BNR.  Rata inflației va trece de 11,2%, potrivit ultimelor estimări, anunță antena3.

Inflația va continua să crească în România

Unul dintre principalele motive pentru creșterea rapidă a inflației ar fi majorările prețurilor la combustibili, la alimentele procesate și la materiile prime agroalimentare, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

„Au existat tensiuni suplimentare care au apărut din cauza creșterii prețului combustibilului și al alimentelor procesate. Prețurile din energie, care au fost principalul determinant al inflației, și continuă să fie, din păcate s-au transmis cu o viteză mult mai mare decât cea așteptată în prețul produselor procesate și mai ales al alimentelor. Aceasta este cauza pentru care, crede Banca Națională, inflația va depăși estimarea făcută în februarie.

Dacă nu ar fi fost aceste măsuri de plafonare a prețurilor la gaze și energie, probabil că inflația ar fi avut mult peste două cifre în acest moment. Deci efectul acestor măsuri este foarte bun, din acest punct de vedere. Dar ele nu au putut compensa celelalte creșteri de prețuri și de aceea indicele inflației a trecut de 10 procente”, a explicat Dan Suciu.

România a înregistrat în martie cea mai mare inflație din ultimii 18 ani

Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat, marți, că rata anuală a inflaţiei a urcat la 10,2% în martie, de la 8,53% cât era în februarie.

Față de martie 2021, cel mai mult s-au scumpit gazele (46,49%), cartofii (36,50%) și combustibilii (34,16%).

Iar în comparație cu decembrie 2021, cel mai mult s-au scumpit alte legume şi conservele de legume (16,36%), combustibilii (16,56%) și legumele şi conservele de legume (14,02%),

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe