Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă

Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
Foto simbol: Pixabay

Agenția internațională de evaluare financiară Standard & Poor`s a reconfirmat ratingul României pentru datoria pe termen lung și scurt în valută și în moneda națională la BBB minus/A-3, arată comunicatul publicat de agenție și citat de Agerpres. Perspectiva ratingului este stabilă.

Vestea vine în contextul în care, în aprilie, S&P îmbunătățea de la negativ la stabil perspectiva de rating a României.

La rândul său, agenția de rating Moody’s a reconfirmat, vineri, ratingul suveran aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/P-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută și a îmbunătățit perspectiva din negativă în stabilă, a precizat Ministerul Finanțelor.

Potrivit instituției guvernamentale, cei doi factori-cheie care stau la baza deciziei Moody’s sunt perspectivele solide de creștere economică bazate pe sectorul privat dinamic și pe utilizarea fondurilor NGEU și așteptările ca procedura de deficit excesiv să acționeze ca o ancoră-cheie a strategiei de consolidare fiscală consistentă și susținută în următorii trei ani.

Ce au spus Florin Cîțu și Dan Vîceanu după ce Standard & Poor`s și Moody`s au reconfirmat ratingul României

„Anunțurile celor două agenții de rating reprezintă un semnal de încredere în politicile de consolidare fiscală, în atingerea țintelor asumate și în implementarea măsurilor de reformă și investiții la care Guvernul României s-a angajat prin Planul de Redresare și Reziliență. Totodată, reconfirmarea ratingului României reprezintă o dovadă a încrederii partenerilor noștri externi în capacitatea guvernului de a pune în aplicare reformele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul interimar al Finanțelor, Dan Vîlceanu.

Premierul interimar Florin Cîțu spune că „echipa guvernamentală a reuşit performanţa să convingă agenţiile de rating americane să arate o perspectivă de economie stabilă”.

„Evaluările se bazează pe reformele din PNRR și pe politicile credibile. Vreau să mulțumesc echipei guvernamentală, mediului privat care a răspuns la măsurile de criză și le-a implementat rapid, un mediu care și-a arătat potențialul de inovație în vremurile dificile. Antreprenorul roman este un eroul şi rezultatele arată foarte clar că în România mediul privat a răspuns şi a făcut faţă mai bine decât estimau toţi analişti”, a adăugat Florin Cîțu.

Ultima oră
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină
16:38 - Alexandru Rafila: Nu se pune problema utilizării certificatului verde la slujbe. Asta nu înseamnă că nu ne dorim sprijin din partea bisericilor în respectarea măsurilor anti-COVID (VIDEO)
16:20 - Vaslui: Un bătrân și-a ucis soția și fiul, apoi a plecat cu mașina și a făcut accident
16:07 - Persoanele care intră în România de Sărbători, obligate să completeze Formularul de Localizare a Pasagerului