Recesiunea, tot mai greu de evitat pentru zona euro: Două trimestre consecutive de contracție economică

Recesiunea, tot mai greu de evitat pentru zona euro: Două trimestre consecutive de contracție economică
Foto: pixabay

Zona euro se apropie tot mai mult de o recesiune, având în vedere că înregistrează o contracție economică pentru două trimestre consecutive, arată prognozele citate de Bloomberg.

Zona euro, tot mai aproape de recesiune

În acest context, riscul de recesiune în Europa continuă să crească. Koen De Leus, economist șef la BNP Paribas Fortis, susține că pentru acest trimestru va exista o contracție, în condițiile în care lunile când s-au înregistrat evoluții pozitive – iulie și august, s-au datorat turismului.

Deși De Leus declară că nu este îngrijorat de actuala perioadă, el avertizează asupra unei posibile contracții în următoarele luni.

„Pentru trimestrul 1 din 2023, ne îndreptăm spre o contracție a economiei. Nu va fi foarte puternică, vorbim de 0,3% sau 0,4%, ceea ce nici nu este mult”, declară el.

Potrivit estimărilor Bloomberg, mulți se așteaptă ca inflația să ajungă la 9,6% în ultimele trei luni ale anului. Aceasta a depășit de cinci ori obiectivul stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE). Pentru Koen De Leus, această inflație este mai presus de toate un cerc vicios.

Majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale din întreaga lume ar putea declanșa o recesiune globală în 2023, a declarat Banca Mondială, informează BBC.

Șeful Băncii Mondiale avertizează cu privire la amenințarea recesiunii globale

Băncile centrale au majorat ratele „cu un grad de sincronizare nemaiîntâlnit în ultimele cinci decenii” pentru a face față creșterii prețurilor, a declarat aceasta.

Majorarea ratelor face ca împrumuturile să fie mai scumpe pentru a încerca să reducă ritmul de creștere a prețurilor.

Dar, de asemenea, face ca împrumuturile să fie mai costisitoare, ceea ce poate încetini creșterea economică.

Urmăriți B1TV.ro și pe