Revenirea economică a zonei EURO, tot mai solidă. Și Grecia se simte mai bine!

Revenirea economică a zonei EURO, tot mai solidă. Și Grecia se simte mai bine!

Activitatea de afaceri din zona euro a crescut în luna trecută cu cel mai rapid ritm din ultimii şase ani, propulsată de creşterea din cele mai mari economii ale regiunii, Germania şi Franţa, anunță Mediafax.

Chiar şi Grecia a crescut în primul trimestru al acestui an. Italia a avansat cu 0,4%, iar guvernul şi-a îmbunătăţit recent prognoza de creştere. PIB-ul portughez a sărit la rândul lui cu 1%.

Şi în Italia şi Spania forţa de propulsie economică creşte. Dacă Italia se remarcă prin comenzile pentru industrie, în Spania iese în evidenţă numărul angajărilor.

Lună de lună organizaţiile de prognoză economică aduc date încurajatoare despre zona euro care sugerează că revenirea de acolo devine puternică şi sustenabilă.

Pentru Financial Times, revenirea zonei euro este surpriza economică a acestui an, spre deosebire de cea a SUA. Mulţi investitori şi economişti cred că revenirea de acum din zona euro se dezvoltă pe fundaţii solide, notează FT. Peter Praet, economistul-şef al BCE, vorbeşte despreun impuls din ce în ce mai „puternic“ într-o economie care „a demonstrat o rezistenţă remarcabilă la şocuri externe“.

Mulţi se aşteptau ca „bomba“ Donald Trump să impri­me economiei americane o viteză superioară, dar efectele stimulative ale politicilor noii ad­mi­nis­traţii de la Washington se lasă aşteptate. Performanţa economiei din zona euro în raport cu cea americană este vizibilă de mult mai mult timp.

În pofida crizei greceşti din 2015, creşterea totală din uniunea monetară din ultimii doi ani şi jumătate o depăşeşte pe cea a SUA. Zona euro a avansat cu 5,1% în această perioadă, faţă de o creştere de 4,6% în SUA.