”Revoluția fiscală” a ÎNGROPAT sute de firme. Specialiștii vin cu vești chiar mai proaste

”Revoluția fiscală” a ÎNGROPAT sute de firme. Specialiștii vin cu vești chiar mai proaste
Foto: Radio Cluj

La 1 ianuarie 2018, numărul firmelor care au intrat în insolvență a crescut cu 47%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Asta înseamnă aproximativ 700 de societăţi, cele mai multe din București, Bihor şi Timiş.

Zeci de firme din industria uşoară sunt la un pas de a pune lacătul pe uşă din cauza așa-zisei revoluții fiscale.

Rodica Ardelean și-a deschis acum 20 de ani o fabrică de pantofi şi de atunci lucrează în sistem lohn pentru parteneri italieni.

“Nu mai putem face faţă plăţilor, nu ne mai putem achita datoriile şi astea toate duc la insolventa. Noi, cei care lucrăm în lohn, dacă nu vom avea nişte preţuri corecte, vom închide”, a declarat Ardelean, pentru PRO TV.

Vera Galea a fost în domeniu peste 30 de ani, dar acum fabrica ei este mai mult goală: “Preţurile foarte mici la manoperă, datoriile către stat mari. Şi noile reguli care te-ngroapă, practic. Cel mai bine, cam deodată, este să închizi”.

“Numărul mare al insolventelor este determinat de anumite măsuri care au fost implementate cu ocazia revoluţiei fiscale şi care duc, în mod obligatoriu, la restructurarea unor activităţi şi câteodată la falimente. Spre exemplu industria uşoară. Acolo vom asista în următoarea perioadă la închiderea multor companii”, a declarat, pentru PRO TV, analistul economic Octavian Dan.