România și SUA au semnat un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea unității 1

România și SUA au semnat un acord pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și pentru retehnologizarea unității 1

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și Secretarul american pentru Energie, Dan Brouillette, au parafat, vineri, un proiect de acord interguvernamental pentru cooperare în extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România.

Acordul, catalogat ca fiind „istoric”, va crea premisele ca România să utilizeze expertiza și tehnologia Statelor Unite cu o echipă multinațională care construiește unitățile de reactor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și unitatea de reactorare a reactorului 1.

Acord SUA – România pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Dan Brouillette a declarat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”. Secretarul american al Energei a mai precizat că acordul „va spori cooperarea dintre cele două țări în domeniul energiei, precum și securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a declarat, la rândul său, Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Potrivit decidenților, acest acord va asigura securitatea energetică, va conduce la creștere economică și va implementa cele mai înalte standarde de siguranță.

Adrian Zuckerman: Proiectul provind centrala de la Cernavodă va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane

Ambasadorul Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, anunța joi că România va încheia un acord cu SUA referitor la investițiile privind centrala nucleară de la Cernavodă. Declarația venea în contextul în care Guvernul Orban a renunțat la parteneriatul precedent, ce fusese încheiat cu o companie chineză.

„Ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru reabilitarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică”, anunța ambasadorul Zuckerman, pe 8 octombrie.

„Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, afirmase și ministrul Virgil Popescu.

În iulie, premierul Ludovic Orban declarase că Guvernul pe care îl conduce are în plan investiții de opt – nouă miliarde de euro la centrala nucleară de la Cernavodă: „Avem planuri mari, obiectivul nostru e să realizăm investiţii de opt – nouă miliarde de euro, investiţia privind retehnologizarea reactorului 1, de asemenea investiţia privind construcţia reactoarelor 3 şi 4”. Ludovic Orbansemnalase încă de pe atunci „o schimbare de abordare”: „Vrem să realizăm aceste investiţii cu parteneri serioşi din zona euroatlantică, parteneri care să aibă expertiza, tehnologia necesară”.

În iunie, acționarii Nuclearelectrica (SNN) au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu compania chineză China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

Ultima oră
20:33 - Explozie de proporții la parterul unui bloc din centrul orașului Satu Mare. Cel puțin o persoană a fost grav rănită (VIDEO)
20:30 - Marcel Ciolacu critică participarea lui Iohannis la congresul PNL: „O implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică”
20:28 - Declic: DNA a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat pe numele lui Florin Cîțu și al Mioarei Costin. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu
20:27 - O unitate mobilă de ATI, dedicată pacienților cu forme grave de COVID-19, va fi amplasată la Institutul Marius Nasta din București
20:04 - Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis amplasarea unei unităţi mobile ATI la ”Marius Nasta”
19:57 - Mai mulți europarlamentari suspectează Rusia că manipulează prețurile la energie. Eugen Tomac: Am cerut Comisiei Europene să declanșeze o anchetă într-un termen cât mai scurt (VIDEO)
19:33 - Marcel Ciolacu, despre decizia lui Liviu Dragnea de a-și face partid: „O să am maturitatea de a pleca când o să fiu o frână în viitorul PSD”
19:30 - PSD va depune un proiect de lege pentru sprijinirea IMM-urilor. Ciolacu: Românii și firmele românești sunt nevoiți să lupte singuri și cu creșterea prețurilor la energie electrică și gaze
19:26 - Radu Mocanu, unul dintre jurnaliștii bătuți într-o pădure din Suceava: Suntem nemulțumiți de felul în care a fost încadrat incidentul. Am fost jefuiți, iar la Boșutar cred că se poate vorbi și de tortură (VIDEO)
19:11 - Ministerul Culturii: Cinematografele, instituţiile de spectacole şi/sau concerte – deschise cu până la 50% din capacitatea maximă