Românii se pregătesc pentru cel mai scump Paște din ultimii ani. Soluția găsită de cei mai chibzuiți ca să aibă bucate tradiționale mai ieftine pe masă (VIDEO)

Românii se pregătesc pentru cel mai scump Paște din ultimii ani. Soluția găsită de cei mai chibzuiți ca să aibă bucate tradiționale mai ieftine pe masă (VIDEO)
Sursa Foto: Captura video B1TV

Românii se pregătesc pentru cel mai scump Paște din ultimii ani. Față de anul trecut, prețurile au fost majorate cu zeci de procente, fie că vorbim de carne, legume, ouă sau lapte. Carnea de miel va fi o delicatesă pe care puțini își vor permite să pună pe masă un miel întreg. Un kilogram s-a scumpit cu aproximativ 30% în ultimele 12 luni și a ajuns să coste până la 50 de lei.

Piețele au început deja să fie pline de oameni care vin să consulte prețurile, ca să se asigure că nu rămân fără bunătățile tradiționale. Soluția găsită de cei mai chibzuiți este să cumpere din timp alimentele și să le congeleze până la Paște.

Potrivit unei analize B1TV, dacă un kg de ceapă se vindea la începutul anului cu 3 lei, în prezent ajunge și la 10 lei. Scumpiri peste media europeană sunt și la litrul de lapte, care se vinde cu 9 lei, în timp ce în Franța și Belgia se vinde cu 7 lei, iar în Polonia nu depășește 4 lei. Ouăle de găină costă 1,5 lei, iar cele de rață trec de 2 lei, cu aproape 15% mai mult decât în Germania.

Economiștii dau vina pe inflație, speculă, pe taxele mari pe care trebuie să le plătească vânzătorii, dar și pe faptul că tinerii preferă supermarketurile, în detrimentul alimentelor bio, vândute la tarabele din piață. Importurile de produse de bază din străinătate este o altă realitate care atârnă greu la prețurile de la rafturile din România.
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)