Se repetă schema dezastrului din industria națională: falimentară, fabrica Clujana a ajuns astăzi doar un interes imobiliar. Ce va urma

Se repetă schema dezastrului din industria națională: falimentară, fabrica Clujana a ajuns astăzi doar un interes imobiliar. Ce va urma
Clujana, doar o amintire a unui brand national. foto: captura YT

Clujana, în trecut o denumire a calității superioare românești. Astăzi, o legendă cu un final trist.

Consiliul Județean s-a dat în judecată ca să pună mâna pe un spațiul acesteia: autoritățile au pus lacătul pe gloria industriei românești de încălțăminte, Clujana, la puțin timp după ce aceasta reușise să se salveze de la faliment și chiar să obțină profit.

În 2017, ANAF cerea 27,8 milioane de lei doar pe terenul pe care este Clujana.

Ca și în multe alte povești, ar fi vorba despre interese imobiliare majore pentru locul pe care se află fabrica, notează Antena 3.

Linia de producție a fost oprită din cauza lipsei de spațiu unde să-și desfășoare activitatea; deși acționar majoritar, Consiliul Județean nu a oferit niciun punct de vedere referitor la situația companiei, potrivit sursei.

Fabrica a acumulat datorii, iar acum autoritățile cer eliberarea spațiilor de producție ale fabricii

”În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația.

În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a declarat Călin Oancea, director Clujana, citat de sursa citată.

S-a discutat în cadrul Consiliului Județean Cluj și s-a constatat că refinanțarea nu este posibilă.

Soluția: falimentul sau privatizarea, pentru a nu aduna și alte datorii…

În cadrul unei ședințe a Consiliului Județean, s-a încercat găsireaunor soluții.

”Am încercat cu finanțarea de la Consiliu de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare.

O altă cale ar fi solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele.

Şi a treia, privatizarea în luna decembrie 2022. Vom avea o AGA (n.red. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment.

Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile„, a mai spus directorul Clujana, conform Antena 3.

Managementul prost(intenționat?) însă a îngropat-o în datorii

Fabrica Clujeana a fost cumpărată de Consiliul Județean Cluj, în 2018, pentru a o salva din insolvență iar de atunci, fabrica a reușit să revină pe linia de plutire și făcuse chiar profit( în 2019 veniturile au crescut cu 136 % față de anul precedent).

„Solicitarea a fost făcută de către ANAF, unde se acumulase niște datorii destul de mari.

În momentul respectiv, Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică.

În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat directorul companiei clujene.

Prima idee de „reorganizare”, deschiderea mai multor sucursale în țară. Dar nu aveau ce vinde în ele…

Deschiderea unor magazine în alte orașe pare ciudată în condițiile în care fabrica nu avea producție și nici ce vinde la standuri. Ulterior, s-a decis închiderea acestora.

„Din păcate, planul s-a dovedit nu a nu fi foarte benefic, în sensul că nefiind producție ca să vină din urmă, nu prea aveai ce vinde în acele magazine și întrucât toate erau pe minus, am decis închiderea lor din iunie și iulie 2020. Erau la Bistrița, la Sibiu și la Oradea”, a relatat Oancea.

Consiliul Județean a cerut eliberarea fabricilor pe care le cumpărase cu câțiva ani în urmă, invocând datoriile pe care le-a acumulat Clujana.

Cu ce tentează Clujana interesele imobiliare

Clujana a fost scoasă la vânzare de Fisc, în 2017, pentru a fi recuperate datoriile către buget, moment când Consiliul Județean Cluj a achitat datoriile.

Terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează fabrica era ofertat de Fisc la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA).

Urmăriți B1TV.ro și pe