Taxele la import protejează sectorul ouălor din UE de volumele mari de importuri din țări terțe. În cazul în care negocierile cu țările din afara UE au ca rezultat reducerea sau eliminarea taxelor la import, concurența din partea țărilor din afara UE reprezintă o amenințare, în special în ceea ce privește pulberea de ouă.
Într-un scenariu cu o scădere de 50% a taxelor de import și un curs de schimb cu 10% mai mic pentru monedele din afara UE, prețurile de ofertă ale prafului de ouă din Ucraina, SUA și, de asemenea, Argentina și India sunt sub nivelul mediu din UE.
„Scenariul cel mai pesimist” constă în absența taxelor la import și o rată de schimb cu 10% mai mică pentru monedele din afara UE.
În acest scenariu, toate țările din afara UE ar fi furnizori foarte ieftini de pulbere de ouă întregi pe piața UE.
Prețurile de ofertă ar putea fi cu 16% (Argentina), 20% (India) sau chiar 24% (Ucraina și SUA) sub nivelul mediu din UE.
Aceste constatări sunt reflectate într-un studiu realizat de Wageningen University & Research, pentru European Egg Packers and Traders Association (EEPTA) și European Egg Processors Association (EEPA).
Raportul arată impactul reducerii sau eliminării taxelor la import asupra competitivității sectorului ouălor din UE, atât pentru ouăle în coajă, cât și pentru ouăle întregi sub formă de pudră.
Costurile de producție ale ouălor în coajă produse în cuști îmbogățite în UE în 2021 au fost în medie de 0,99 euro pe kg de ouă.
Între principalele țări producătoare de ouă, costurile de producție a ouălor în coajă în 2021 au variat de la 1,01 euro în Germania la 0,96 euro pe kg de ouă în Polonia.
Comparativ cu nivelul mediu din UE, costurile de producție pentru ouăle în coajă în 2021 au fost mai mici în SUA (-21%), Ucraina (-19%), Argentina (-14%) și India (-15%).
Pentru pulberea de ouă întregi, țările din afara UE sunt și mai competitive. În comparație cu nivelul mediu din UE, costurile de producție lea pudrei de ouă întregi în 2021 au fost mai mici în SUA (-19%), Ucraina (-17%), Argentina (-12%) și India (-15%).
Deoarece costul de transport al pulberii este scăzut, prețul de ofertă al pulberii de ouă întregi din țările terțe este relativ scăzut. Taxele de import actuale protejează UE de importurile din aceste țări.
În UE, producătorii de ouă trebuie să respecte legislația europeană care acoperă bunăstarea animalelor, protecția mediului și siguranța alimentară.
Costurile suplimentare legate direct de legislația europeană, pe baza situației din 2021, sunt estimate la 14 % din costurile totale de producție a ouălor la nivelul fermei.
Costurile suplimentare legate de menținerea ouătoarelor în cuști îmbogățite (cu 750 cm2 pe găină) reprezintă o mare parte din această creștere.
În Argentina, India și Ucraina nu există legislație privind bunăstarea animalelor, iar găinile ouătoare sunt adăpostite în cuști convenționale, cu un spațiu alocat de aproximativ 400 cm2 pe găină.
De asemenea, în ceea ce privește protecția mediului și siguranța alimentară, Ucraina, India și Argentina au o legislație mai puțin strictă sau nu au legislație.