Șefa FMI Kristalina Georgieva: „Dacă Mama Natură nu va coopera, şi iarna va fi una dură, asta ar putea duce la tensiuni sociale”

Șefa FMI Kristalina Georgieva: Dacă Mama Natură nu va coopera, şi iarna va fi una dură, asta ar putea duce la tensiuni sociale”
Criza costului vieții "se adâncește și mai mult", afirmă șefa FMI, Kristalina Georgieva, care prevede un an 2022 dificil și "un 2023 și mai dificil"

Guvernatorii băncilor centrale trebuie să fie perseverenţi în lupta împotriva unei inflaţii generalizate, a declarat miercuri directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, recunoscând că mulţi economişti au greşit când au prognozat anul trecut că inflaţia va scădea, informează Reuters, relatează Agerpres.

Politica fiscală ar putea alimenta inflația, dacă e defectuasă

„Inflaţia este încăpăţânată, este mai generalizată decât credem… Asta înseamnă că avem nevoie ca guvernatorii băncilor centrale să fie la fel de încăpăţânaţi în combaterea sa, pe cât s-a dovedit a fi inflaţia”, a spus Georgieva.

Însă dacă politica fiscală nu este suficient de bine ţintită, ar putea deveni „inamicul politicii monetare, alimentând inflaţia”, a avertizat Georgieva.

Foto: Hepta – Nicolas Economou/NurPhoto via ZUMA Press

Referindu-se la situaţia din Europa, directorul FMI a apreciat că, în situaţia actuală, Banca Centrală Europeană trebuie să realizeze un echilibru atent între lupta împotriva inflaţiei şi necesitatea de a menţine economia în funcţionare.

„Există cu siguranţă teama unei recesiuni în unele ţări, sau chiar dacă nu va fi o recesiune, se va resimţi ca o recesiune la iarnă. Şi dacă Mama Natură nu va coopera, şi iarna va fi una dură, asta ar putea duce la tensiuni sociale”, a spus Kristalina Georgieva.

În luna august, rata inflaţiei în zona euro a atins un nou record de 9,1%. În acest context, experţii BCE şi-au revizuit semnificativ în sens ascendent proiecţiile privind inflaţia, anticipând că aceasta se va situa, în medie, la 8,1% în 2022, la 5,5% în 2023 şi la 2,3% în 2024.

Comparativ, în luna iunie a acestui an, instituţia de la Frankfurt prognoza o inflaţie de 6,8% în 2022 şi 3,5% în 2023.

Urmăriți B1TV.ro și pe