Șomajul în rândul tinerilor este în continuare ridicat. Unul din cinci nu are loc de muncă

Șomajul în rândul tinerilor este în continuare ridicat. Unul din cinci nu are loc de muncă
foto: jobspotting.com

Rata șomajului în rândul tinerilor este în continuare crescută, arată ultimele date transmise de Institutul Naţional de Statistică. Astfel că, un tânăr din cinci nu are un loc de muncă, potrivit informațiilor preluate din sursa citată.

În luna aprilie 2022, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% ,ceea ce înseamnă o  scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna martie.  Ceea ce atrage atenția, însă, este nivelul ridicat de 22,7%, al ratei şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15-24 de ani, conform  Institutul Naţional de Statistică.

În rândul bărbaţilor, rata șomajului a fost cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât la femei. Astfel că, valorile arată 5,6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,3% în cazul celor de sex feminin.

În ceea ce privește numărul şomerilor cu vârstă cuprinsă între  15-74 ani preconizat pentru luna aprilie a acestui an a fost de 457.900 persoane. Ceea ce înseamnă ca este în scădere faţă de luna martie când era vorba de 460.600 persoane, însă aproape la acelaşi nivel cu cel din luna aprilie a anului trecut, și anume 457.500 persoane.

Rata șomajului pentru persoanele între 25-74 de ani a fost estimată la 4,4% pentru luna aprilie 2022 4,2% pentru persoanele de sex feminin şi 4,5% pentru persoanele de sex masculin.

Numărul persoanelor care sunt șomeri  cu vârste între 25-74 ani reprezenta 75,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2022, conform Digi24.ro.

Statul va sprijini cu 75% din salariu angajaţii ce ar putea ajunge în şomaj tehnic

În luna martie Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, anunța că Guvernul va sprijini firmele care se aprovizionează din Ucraina, Rusia şi Belarus şi care și-ar putea reduce producţia dacă nu vor mai avea cum să aducă materii prime din aceste ţări. Statul va prelua o parte din cheltuielile cu angajaţii, în sensul în care va plăti 75% din salariul celor aflați în șomaj tehnic.

„Mereu ajutorul de șomaj tehnic s-a plătit în contul companilor, iar companiile și-au plătit angajații”, a spus Budăi, pentru B1 TV.

Întrebat despre câte companii e vorba și care e impactul asupra bugetului statului, ministrul a răspuns: „Oricare ar fi impactul, vorbim de cetăeni români, cetățenii români nu trebuie să sufere”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti