Rata șomajului în rândul tinerilor este în continuare crescută, arată ultimele date transmise de Institutul Naţional de Statistică. Astfel că, un tânăr din cinci nu are un loc de muncă, potrivit informațiilor preluate din sursa citată.
În luna aprilie 2022, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,5% ,ceea ce înseamnă o scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna martie. Ceea ce atrage atenția, însă, este nivelul ridicat de 22,7%, al ratei şomajului în rândul tinerilor cu vârste între 15-24 de ani, conform Institutul Naţional de Statistică.
În rândul bărbaţilor, rata șomajului a fost cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât la femei. Astfel că, valorile arată 5,6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,3% în cazul celor de sex feminin.
În ceea ce privește numărul şomerilor cu vârstă cuprinsă între 15-74 ani preconizat pentru luna aprilie a acestui an a fost de 457.900 persoane. Ceea ce înseamnă ca este în scădere faţă de luna martie când era vorba de 460.600 persoane, însă aproape la acelaşi nivel cu cel din luna aprilie a anului trecut, și anume 457.500 persoane.
Rata șomajului pentru persoanele între 25-74 de ani a fost estimată la 4,4% pentru luna aprilie 2022 4,2% pentru persoanele de sex feminin şi 4,5% pentru persoanele de sex masculin.
Numărul persoanelor care sunt șomeri cu vârste între 25-74 ani reprezenta 75,3% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna aprilie 2022, conform Digi24.ro.
În luna martie Marius Budăi (PSD), ministrul Muncii, anunța că Guvernul va sprijini firmele care se aprovizionează din Ucraina, Rusia şi Belarus şi care și-ar putea reduce producţia dacă nu vor mai avea cum să aducă materii prime din aceste ţări. Statul va prelua o parte din cheltuielile cu angajaţii, în sensul în care va plăti 75% din salariul celor aflați în șomaj tehnic.
„Mereu ajutorul de șomaj tehnic s-a plătit în contul companilor, iar companiile și-au plătit angajații”, a spus Budăi, pentru B1 TV.
Întrebat despre câte companii e vorba și care e impactul asupra bugetului statului, ministrul a răspuns: „Oricare ar fi impactul, vorbim de cetăeni români, cetățenii români nu trebuie să sufere”.