Spania: Rata șomajului a scăzut la cel mai redus nivel după sfârșitul anului 2011

Spania: Rata șomajului a scăzut la cel mai redus nivel după sfârșitul anului 2011
Foto: wn.com

Rata șomajului din Spania a scăzut în trimestrul al treilea la cel mai redus nivel atins de la sfârșitul anului 2011, de la 24,5% în trimestrul precedent, datorită revenirii economiei la una dintre cele mai rapide creşteri economice din zona euro, conform datelor institutului de statistică, citate de Bloomberg.

Banca Spaniei estimează că economia ţării a consemnat în trimestrul al treilea o creştere de 0,5%, după un avans de 0,6% în trimestrul precedent.

În 2012, premierul Mariano Rajoy a a modificat prevederile referitoare la concedieri și reduceri ale salariilor, pentru a încuraja angajările.

Totuși, rata şomajului din Spania este în continuare a doua cea mai mare din Uniunea Europeană, după cea din Grecia.

„Economia va avea nevoie de circa opt ani pentru ca rata şomajului să revină la nivelul anterior crizei. Şomajul va rămâne ridicat, aproape de 18%, în următorii cinci ani”, a declarat Diego Trivino, analist la Intermoney Valores în Madrid.

Analiştii anticipau că rata şomajului va scădea la 24,1% în trimestrul al treilea.

Riscurile de încetinire a creşterii economice în Spania s-au amplificat în ultimele luni, din cauza înrăutăţirii perspectivelor la nivel mondial, în special în zona euro, avertizează banca centrală spaniolă. Instituţia a menţinut însă prognoza unui avans al PIB de 1,3% în 2014 şi de 2% în 2015.

Ultima oră