SUA riscă să intre în insolvență. Guvernul american mai are bani doar pentru câteva săptămâni

SUA riscă să intre în insolvență. Guvernul american mai are bani doar pentru câteva săptămâni
Foto: Hepta.ro

SUA riscă să intre, pentru prima dată în istorie, în insolvență, în cazul în care pragul de îndatorare nu va crește. Guvernul Federal mai are fonduri pentru doar câteva săptămâni, iar secretarul Trezoreriei face un apel către Congres.

Statele Unite traversează o perioadă sumbră. Guvernul Federal mai are bani doar pentru câteva săptămâni, apoi ar urma să intre în insolvență. Secretarul Trezoreriei SUA, face totuși apel la Congres pentru a mări pragul de îndatorare al SUA.

SUA riscă să intre în insolvență

Ar fi pentru prima dată în istorie când SUA ar intra în insolvență, iar intrarea în incapacitate de plată ar reprezenta, în primul rând, o catastrofă pentru piețele financiare. Mai mult decât atât, s-ar ajunge la întârzierea plății salariilor și a ajutoarelor sociale pentru milioane de americani.

Dacă Congreul nu va majora pragul de îndatorare, Guvernul ar putea rămâne fără bani lichizi, avertizează Janet Yallen, potrivit Financial Times.

„Încrederea în Statele Unite va avea de suferit. Ar fi un dezastru pentru economia americană, pentru piețele financiare mondiale și pentru milioane de familii”, spune secretarul Trezoreriei SUA.

Ce efecte ar putea avea incapacitatea de plată în SUA

În cazul în care SUA ar intra în insolvență, efectele ar fi cu totul și totul catastrofale. Milioane de angajați din sistemul de stat riscă să nu mai primească salariile sau să ajungă la ei cu întârziere.

Acest lucru este valabil și pentru militari, pensionarii și persoanele care depind de ajutor social. Totodată, milioane de americani și-ar putea pierde slujbele, în timp ce dobânzile la credite vor crește semnificativ și ele.

Aleșii republicani refuză să voteze proiectul democraților

Situația din SUA a fost cauzată de faptul că republicanii refuză să voteze un proiect inițial de democrați, prin care se dorește creșterea plafonului de îndatorare al SUA.

Republicanii susțin că administrația Biden ar urma să falimenteze țara și insistă pentru aplicarea unui plan de reforme de 4.000 de miliarde de dolari. Totuși, în prezent, SUA are o datoria publică de 29.000 de miliarde de dolari.

În cazul în care nu va exista o înțelegere între cele două formațiuni politice, executivul american ar urma să atingă limita de împrumuturi.