Sucurile se vor scumpi, crește TVA-ul pentru băuturile cu zahăr

Sucurile se vor scumpi, crește TVA-ul pentru băuturile cu zahăr
sursă foto: captură YT

Coaliția de guvernare s-a înțeles să crească TVA-ul pentru băuturile cu zahăr. Măsura, deși mai permisivă decât în alte țări, ar putea duce la o descurajare a consumului de sucuri, însă va aduce și bani la buget.

În alte țări consumul de zahăr este descurajat mai ferm

Coaliția de guvernare a convenit aplicarea unui TVA majorat de la 9% la 19% la băuturile care conțin zahăr. Măsura, care va duce la creșterea prețului la sucuri, a fost discutată și în trecută, fără rezultate. Întrebat în urmă cu două zile despre noua măsură, liderul PSD Marcel Ciolacu a explicat că nu este o suprataxare.

Foto: Marcel Ciolacu / Facebook

„Nu este suprataxare. De exemplu, în SUA există acciză pentru băuturile cu zahăr. Măcar noi să ajungem să plătim la aceste produse acelaşi TVA pe care îl plătesc şi ceilalţi, respectiv de 19%. Părerea mea este că este corect aşa. Toate statele civilizate nu încurajează, toate statele civilizate au luat această măsură – să descurajeze. Nu venim cu o taxare, categoric nu. Nimeni nu vine cu o taxă sau cu o acciză pe zahăr, dar aduci la acelaşi nivel TVA-ul”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi, la Parlament, potrivit G4Media.
Măsura care ar putea duce la scăderea consumului de băuturi cu zahăr este mult mai blândă decât ceea ce fac alte țări care se confruntă cu rate ridicate de obezitate, boli cardiovasculare și diabet.

Urmăriți B1TV.ro și pe