Se dă startul unei noi etape din programul Rabla pentru electrocasnice. Începând de vineri, românii se vor putea bucura de vochere pentru televizoare, laptopuri și tablete. Într-o intervenție pentru B1 TV, ministrul Mediului, Tanczos Barna, și-a exprimat speranța că românii care vor obține voucherele chiar le vor valorifica. Nu de alta, dar din prima etapă doar 50% din voucherele rezervate chiar au fost valorificate. În ceea ce privește acestea din urmă, ministrul speră ca procentul să ajungă la 70% până marți.
Până pe 17 iunie, românii dornici de noi achiziții pot beneficia de vouchere pentru cele mai râvnite electronice, de la televizoare și laptopuri până la tablete. Tichetele se generează pe conturile speciale, create în perioada 14-20 mai.
După generare, voucherele obținute vor trebui să fie validate și activate, abia apoi vor putea fi folosite în magazine. Cumpărarea noilor electrocasnice se poate face în cel mult 15 zile de la validarea și activarea voucherului.
Potrivit regulilor programului Rabla, până la folosirea voucherului trebuie mai întăi predate electrocasnicele vechi din aceeasi categorie cu cea din care face parte produsul care urmeaza să fie cumpărat. Există totuși și o excepție de la regulă, în cazul laptopurilor și al tabletelor. Astfel, în schimbul acestora se pot da calcultoare formate din unitate centrala și monitor.
Prima etapă a programului Rabla a fost destinată mașinilor de spălat și frigiderelor.
Programul va mai avea o etapa, în perioada 18 iunie – 1 iulie. Aceasta urmează să fie destinată aparatelor de aer conditionat, uscatoarelor și aspiratoarelor.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„În principiu nu ne așteptăm (ca tichetele din a doua etapă) să se epuizeze mai repede. Avem experiența înscrierilor și a primei etape. Cel mai important e că programul informaic e stabil, funcționează și a rezistat și la cea mai mare solicitare, care a fost în primele minute ale primei etape. Și în condițiile în care se epuizează câte 1 milion de lei pe minut funcționează sistemul informatic”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Luiza Cergan.
Ministrul a explicat apoi că obiectivul programului este de a reduce consumul de energie electrică din gospodării: „Am decis la începutul anului ca programul să fie etapizat, așa încât să putem aloca fonduri pentru cele mai importante categorii, cele din prima etapă, care sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică. Programul are scopul de a reduce consumul de energie electrică din gospodărie. Tocmai de asta, în prima etapă, au fost cele mai mari consumatoare de energie electrică”.
A doua etapă e pentru laptopuri, tablete și televizoare: „Predarea echipamentelor e necesară. Prin acest lucru practic se preiau din gospodării elemente mari cosumatoare de energie electrică și se eficientizează organizarea vieții”.
„Cum tabletele și laptopurile nu sunt mari consumatoare, pentru a eficientiza și a reduce consumul de energie electrică, s-a stabilit ca în schimbul acestora să se predea orice alt aparat electrocasnic practic, inclusiv calculatoare formate din unitate centrală și monitor. Tichetele sunt stabilite la 200 de lei și 400 de lei. Bugetul e de 30 de milioane, care asigură un număr foarte mare de vouchere”, a mai spus Tanczos Barna.
Ministrul Mediului i-a îndemnat apoi pe români chiar să utilizeze voucherele pe care le-au rezervat, căci în prima etapă acest lucru nu prea s-a întâmplat: „Până azi abia 50% (din vouchere) au fost transformate, valorificate la magazine. Asta înseamnă că românul vine și stă la coadă, dar nu mai valorifică voucherul pe care l-a primit. Aș vrea ca măcar în a doua etapă voucherele să fie valorificate și transformate în beneficiul real al consumatorului, să fie duse la magazin și transformate într-un produs concret. Ne așteptăm ca până marți, când se va termina prima etapă, să se ajungă la 70% valorificare de vouchere din prima etapă”.
În ultima etapă pot fi achiziționate aparate de aer condiționat, aspiratoare și mașini de uscat rufe.