Traian Băsescu: "Nabucco" e proiect prioritar pentru România, dar nu veţi auzi că ne opunem "South Stream"

Traian Băsescu: "Nabucco" e proiect prioritar pentru România, dar nu veţi auzi că ne opunem "South Stream"
Foto: romanian.ruvr.ru

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru Vocea Rusiei că proiectul ”Nabucco” este unul proiect prioritar pentru România, dar că nu va exista o opoziție față de „South Stream.”

Susţinem fără rezerve varianta coridorului sudic, care este o variantă susţinută de Uniunea Europeană şi noi suntem parte a Uniunii Europene. Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem şi parte a acestui proiect, România are 16% din proiect” a arătat președintele.

Totuși, președintele a explicat că nu poate exista o opoziție față de celălalt proiect de transport de gaze, Sourth Stream, în condițiile în care pe teritoriul țării există deja o conduct Gazprom.

Nu putem fi decât parte a politicii energetice europene, atâta timp cât Federaţia Rusă şi acum ne vinde gaze prin intermediari şi nu în mod direct. În condiţiile în care avem o conductă a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru. Fireşte, o deschidere a Federaţiei Ruse către parteneriatul cu noi şi noi am oferit Gazpromului posibilitatea să facă depozite de gaze pe teritoriul României în foste saline” a mai spus Băsescu.

Conducta South Stream ar trebui să transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaz anual către centrul și estul Europei, schimbând rutele de gaz ale Rusiei dinspre țări de tranzit ca Ucraina. În proiect sunt implicate companiile Gazprom, Eni (Italia), Wintershall Holding (Germani) și EdF (Franța).

Pe de altă parte, proiectul Nabucco (deveni Nabucco West în urma revizuirii proiectului) reprezintă un proiect care vizează transportul de gaze către Europa, cu pentru evitarea moniopolului rusesc asupra pieței de livrare. Acţionarii proiectului sunt Transgaz Mediaş, OMV Austria, Bulgargaz Bulgaria, Botas Turcia, MOL şi RWE.