Victor Ponta, glume cu Mandinga la întâlnirea cu oficiali din Azerbadjan (VIDEO)

Victor Ponta, glume cu Mandinga la întâlnirea cu oficiali din Azerbadjan (VIDEO)

Societatea de Petrol şi Gaze SOCAR din Azerbaidjan s-a arătat interesată de Oltchim şi Arpechim, dar a reproşat Guvernului României că nu este destul de transparent în procedura de privatizare şi că peste hotare nu ajung suficiente detalii. Victor Ponta a avut astăzi discuţii cu oficiali din Azerbaidjan, dar și cu premierul ţării.

În cadrul discuţiilor, premierul a declarat că înţelege eşecul proiectului Nabucco şi l-a invitat în septembrie la Bucuresti pe ministrul azer al energiei. Premierul efectuează în prezent o vizită oficială în Kazahstan. Premierul acestei ţări i-a propus lui Victor Ponta livrarea de gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria spre Romania.

„Am fost foarte mândru când am fost informat  de ambasadorul nostru că o cântăreață de-a noastră este foarte faimoasă și se bucură de popularitate în Azerbaidjan. După Eurovision, Mandinga se bucură de o mare popularitate în Azerbaidjan, așa ca o vom include în delegație pentru a discuta chestiuni economice pentru a avea succes, poate va fi mai bună decât politicienii”, a spus Victor Ponta.

Reprezentanţii gigantului petrolier Socar au discutat cu cei ai guvernului despre soarta combinatelor Oltchim şi Arpechim. Informaţiile de la guvern pentru investitori sunt însă limitate.

„Asa cum am discutat azi, susţinerea Românie a venit târziu, deja am achiziționat o rafinărie în Turcia. Noi luăm în considerare aceste proiecte pentri investiţii, Oltchim şi Arpechim, dar avem nevoie de mai multe informaţii”, a declarat Elshad Nassirov, vicepreşedinte SOCAR.

A fost abordat inclusiv subiectul Nabucco, care urma să alimenteze statele Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă de gaze din Turcia, ajungând în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

„Am aflat desre decizia legată de coridorul de gaze din sud, înțelegem motivațiile economice pentru alegerea TAP şi nu a Nabucco. Chiar mai mult, pentru dezvoltarea coridorului de sud, trebuie să avem mai multe proiecte comune”, a spus premierul.

„Dacă România va susţine proiectul, bineînţeles ar fi foarte interesant pentru noi să furnizăm pentru România, ca prim pas, şi să folosim România ca ţară de tranzit, cum a fost în cazul Nabucco”, a mai spus Elshad Nassirov.

Discuţiile vor continua şi în România, însă în toamnă.

Premierul Victor Ponta a făcut o vizită şi în Kazahstan, ocazie cu care s-a întâlnit cu cu omologul său, Serik Ahmetov. Potrivit unui comunicat al Guvernului, oficialii din Astana şi-au manifestat interesul ca întâlnirea să aibă loc imediat după soluţionarea favorabilă a dosarului Rompetrol, care are ca acţionar majoritar compania KazMunaiGaz, din Kazahstan.

„Am determinat câteva direcţii în ceea ce priveşte perspectiva colaborării economice în domeniile comercial, economic, al investiţiilor. Desigur, am abordat un spectru mai larg, central, al colaborării noastre, respectiv cel energetic. Şi când vorbim de sectorul energetic, momentul cel mai important al colaborării noastre este legat de prezenţa companiei Rompetrol”, a declarat Serik Akhmetov, premierul Kazahstanului.

„Am avut voinţa politică de a lua o decizie şi de a finaliza diferendul care exista între Guvernul României şi grupul Rompetrol. Am încrederea că acel fond de investiţii de 1 mld de dolari convenit între Guvern şi Rompetrol va crea dezv economică şi locuri de muncă în România. Însă cu sprijinul autorităţilor din Kazahstan şi firmele româneşti de IT din domeniul producţiei de energie saau al infrastructurii pot avea acces la piaţa de aici din Kazahstan şi pot participa la dezv economică”, a spus la rândul său Victor Ponta.

În cadrul vizitei oficiale din Kazahstan, premierul acestei ţări i-a propus lui Victor Ponta livrarea de gaze naturale printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria spre Romania. Proiectul South Stream vizează construirea unei conducte de transport de gaze naturale din Rusia către Bulgaria, prin Marea Neagră, şi, mai departe către Grecia, Italia şi Austria.

Reprezentanţii Guvernului de la Bucureşti au propus partenerilor din Kazahstan folosirea mai intensă a Oil Terminal Constanţa, dar şi deschiderea de către liniile aeriene kazahe a unor curse Astana-Bucureşti.

Victor Ponta se mândrește cu trupa Mandinga în Azerbadjan

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`