Virgil Popescu: Scumpirea gazelor e dirijată de Rusia, de către Gazprom / Lucrăm la două scenarii de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale

Virgil Popescu: Scumpirea gazelor e dirijată de Rusia, de către Gazprom / Lucrăm la două scenarii de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale
Foto: Virgil Popescu / Facebook

Virgil Popescu, ministrul PNL al Energiei, susține că scumpirea gazelor este dirijată de Rusia, de către Gazprom. După ce va fi operațional Nord Stream 2, vom vedea o scădere a prețului, a mai spus Popescu. Acesta a vorbit și despre facturile mai mari la energia electrică și despre soluțiile Guvernului la cele două probleme.

Virgil Popescu, despre prețurile la energie și gaze naturale

„Preocuparea principală a Ministerului Energiei, per ansamblu, este crearea de noi capacități de producție a energiei electrice, de întărire a rețelei de transport a energiei electrice, de dezvoltare a rețelei de transport de gaze și, în paralel, rețeaua de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, pentru a putea crește gradul de acces al românilor la gaze naturale.

Referitor la prețurile la gaze este o creștere pur și simplu dirijată de către Federația Rusă, de către Gazprom. Părerea mea apropo de gaze, după ce va fi operațional Nord Stream 2 vom vedea o scădere a prețului”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Ministrul a explicat apoi prețurile mai mari la energia electrică: „Pactul Green Deal a dus o creștere de la 22 la 55 de euro a certificatului de CO2. Toți ceilalți producători care nu folosesc energie fosilă, care nu plătesc CO2, vând energia la prețul marginal de pe piață, de aceea este această creștere, coroborată cu o creștere economică, cu o revenire din pandemie, o creștere a energiei electrice atât în Europa cât și în Asia, unde se consumă foarte foarte mult. Atât la energie electrică, cât și la gaze, creșterea consumului a fost foarte mare”.

Ministrul a punctat că statul poate veni în ajutorul românilor prin adoptarea și intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil. De asemenea, Guvernul lucrează la două scnearii de compensare a facturilor din această iarnă.

„Ce putem face? Sigur, pe lângă consumatorul vulnerabil care sper să iasă repede din Parlament. Totodată, lucrăm la două scenarii de compensare a facturilor atât la energie electrică, cât și la gaze naturale, pentru români.
Mergem până la venitul mediu sau consumul mediu. Ceea ce am promis vom face și aproximativ 10 milioane de români vor primi ajutor financiar, în această iarnă, pentru plata facturilor de energie electrică și gaze naturale”, a mai susținut ministrul Virgil Popescu.

Ultima oră
13:19 - Florin Cîțu: Nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie ”Votaţi PSD!”. Voi lupta pentru refacerea coaliţiei, dar nu voi permite ca PNL să fie înghenunchiat / Premierul și-a pierdut vocea până la finalul discursului (VIDEO)
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres